ОСТАННІ НОВИНИ

Новий закон має зменшити напруження на ринку праці

Львівський портал

|

У відповідь на кризові явища на ринку праці Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення». Він має послабити напруження на ринку праці, допомогти збереженню кваліфікованих кадрів на підприємствах, забезпечити державні соціальні гарантії людям праці. Про це йшлося сьогодні на засіданні прес-клубу на тему: «Антикризовий закон – в дії: його значення у сфері зайнятості».

Закон передбачає створення ефективного механізму підтримки для тих працівників, котрим загрожує вивільнення, визначає додаткові джерела формування коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у 2009 – 2010 роках. Цей документ набув чинності 13 січня 2009 року.

Тепер, наприклад, для громадян без професії, або осіб, які виконували роботу без спеціальної підготовки і перебували на обліку як безробітні понад 9 місяців, а також тих, хто не працював понад 12 місяців (окрім громадян передпенсійного віку), прийнятною роботою вважатимуть участь в оплачуваних громадських роботах. «Тобто небажання працювати на таких роботах кваліфікуватимуть як відмову від прийнятної роботи, а тому до цих громадян будуть застосовувати санкції, передбачені чинним законодавством», – зазначив перший заступник директора Львівського обласного центру зайнятості Василь  Буртник.

Відмовитися від такої пропозиції безробітний зможе лише в кількох випадках: якщо заради цієї роботи треба змінити місце проживання, вона не має транспортного забезпечення, якщо заробітна плата менша за мінімальний розмір і її виплачують несвоєчасно, коли умови праці не відповідають стану здоров’я громадянина.

Щоб зменшити іноземну конкуренцію на українському ринку праці, закон запроваджує нову величину штрафу за використання праці іноземців або осіб без громадянства без дозволу служби зайнятості. За кожну таку працевлаштовану особу працедавці сплачуватимуть штраф обсягом 20 мінімальних заробітних плат. Кошти від стягнень суттєво поповнять Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, які використовуватимуть для забезпечення соціальних гарантій громадянам

Відтепер усі особи, котрі звільнилися з роботи за угодою сторін (відповідно до п. 1 ст. 36 КЗпП України), матимуть право на виплату допомоги з безробіття лише з 91-го календарного дня від дати надання статусу безробітного, наголосив начальник юридичного відділу Львівського обласного центру зайнятості Олег Рісний.

Він зазначив, що позитивні тенденції, які служба зайнятості напрацювала впродовж 8-ми попередніх років, наприкінці 2008 року відкоригувала світова фінансова криза. Зокрема, збільшилася пропозиція робочої сили на 1,8 тис. осіб (з 121,5 тис. до 123,3 тис.), зросла кількість вивільнених працівників з підприємств (з 4,4 тис. до 4,5 тис. осіб), зменшився попит на робочу силу (з 68,4 тис. наявних вакансій, які надійшли від працедавців, до 65,8 тис., або на 3,7%).

Безробітним, яких працедавці готові брати на роботу, пропонують здебільшого незначну винагороду: 41 % становлять вакансії із заробітною платою, що менша за прожитковий мінімум (669 грн), і лише 5,5% вакансій – із заробітною платою, що перевищує середню зарплату в області – 1607 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *