ОСТАННІ НОВИНИ

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала факт Голодомору в Україні

|

Парламентська Асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі (ПА ОБСЄ) «рішуче пропонує всім парламентаріям вжити заходи щодо визнання факту голодомору в Україні», передає proUA. Про це йде мова в резолюції ПА ОБСЄ, прийнятою сьогодні на пленарному засіданні 17-ої сесії асамблеї

«ПА ОБСЄ віддає шану пам’яті безневинним життям мільйонів українців, загиблих під час голодомору 1932-1933 років в результаті масового голоду, викликаного жорсткими навмисними діями і політикою тоталітарного сталінського режиму», – йде мова в документі.

Також ПА ОБСЄ підтримує ініціативу України з «розкриття всієї правди цієї трагедії українського народу, зокрема, шляхом проведення просвітницької роботи про голодомор на міжнародному і національних рівнях».

Резолюція була прийнята, не зважаючи на заперечення представників Росії і Казахстану.

«Ми повинні визнати, що голодомор був не тільки на Україні, в цій трагедії постраждали росіяни, поляки, казахи, інші народи», – сказала в своєму виступі на пленарному засіданні ПА ОБСЄ в Астані представник російської делегації Наталія Карпович.

Нагадаємо, в ході весняної сесії ПАРЄ в квітні цього року Бюро Асамблеї підтримало запропоновану українською делегацією ініціативу розглянути тему Голодомору 1930-х років в Україні. Українська сторона планувала підготувати документ, в якому містилося б прохання визнати голодомор геноцидом.

Російська делегація в ПАРЄ виступила проти такого трактування доповіді. Вона запропонувала об’єднати документи і вшанувати пам’ять всіх жертв голоду 1930-х років. Російська пропозиція на останньому засіданні політкомісії в травні цього року була підтримана.

26 червня Комітет з політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) затвердив доповідача по темі голодомору в Україні в 30-х роках минулого століття, проте назву доповіді вирішив визначити у вересні. Доповідачем став представник Албанії пан Біберай з групи християнських демократів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *