ОСТАННІ НОВИНИ

На Днях польського кіно у Львові презентуватимуть «Катинь» Вайди

|

З 29 березня по 2 квітня у Львові пройдуть Дні польського кіно, повідомляють організатори заходу. У рамках цьогорічних Днів кіно буде представлено найцікавіші польські фільми, створені протягом останніх двох років. Окрім Львова, фестивальні покази відбудуться в Одесі, Харкові і Києві.

Уперше, окрім традиційних організаторів – Польського інституту в Києві та Інституту імені Адама Міцкевича у Варшаві, фестиваль проходитиме за підтримки Української кінофундації (UCF) та Польського інституту кіномистецтва (PISF). У рамках угоди між Українською кінофундацією та Польським інститутом кіномистецтва заплановано проведення Фестивалю українського кіно в Польщі у вересні цього року.

У Львові покажуть п’ять різних за жанром і тематикою кінострічок. Головною подією стане українська прем’єра нового фільму культового режисера Анджея Вайди «Катинь» – номінант на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Саме ця стрічка відкриватиме Дні польського кіно 2008 у Львові 29 березня.

«Катинь» – і сторія про польських офіцерів, убитих НКВС у Катині під час Другої світової війни. Режисер змальовує трагедію жінок, які не знали про цей злочин і з надією чекали на своїх чоловіків, синів та братів. Це безкомпромісний розрахунок із брехнею, яка змушувала Польщу забути про своїх героїв. Фільм про незламну боротьбу за пам’ять і правду, завдяки якій сьогодні існує вільна Польща.

У цьогорічній програмі Днів польського кіно буде представлено низку яскравих дитячих образів. Зокрема, у фільмі „Штучки” (2007, реж. Анджей Якімовський) поштовхом до розвитку історії стала спровокована шестирічним Стефеком низка дрібних подій, яка, як гадає хлопець, дозволить йому наблизитися до батька, котрий залишив матір заради іншої жінки. Автори стверджують: „Це фільм про автомобілі, жінок і кохання”. Картина здобула низку міжнародних нагород, зокрема нагороду ім. Сергія Параджанова на МКФ у Тбілісі та Гран-прі „Золоті леви” на фестивалі польських художніх фільмів у Гдині. Тонким відчуттям гумору, позитивними вібраціями і магією цей фільм близький до „Жасмину” (2006, реж. Ян Якуб Кольський).

У „Жасмині” світ представлено очима п’ятирічної дівчинки Ґені, дочки реставраторки, яка потрапила до дивовижного монастиря, де монахи наділені незвичайними рисами. Кожен з них має власний фруктовий запах: один пахне черемхою, другий – черешнею, третій – сливою, і цим ароматам притаманні особливі властивості.

Фільм „Усе буде добре” (2007, реж. Томаш Вишневський) – історія про дружбу і віру, яка здатна зрушити гори. Головний герой, 12-річний Павлик, вирушає на прощу до Ченстохови, долаючи 350 кілометрів, аби вимолити здоров’я для своєї хворої на рак матері. Його товаришами в бігу на довгу дистанцію стають учитель фізкультури Анджей, який бореться з алкоголізмом, та брат Пьотр, котрий має розумові вади.

Фільм „Хоровод” (2007, реж. Єжи Штур) показує життя різних поколінь поляків – представників двох світів, яким часом буває надзвичайно важко знайти порозуміння між собою. Єдине, що їх об’єднує, – кохання: теперішнє, колишнє чи майбутнє. Воно закручує героїв фільму в хороводі: шаленому, швидкому, непередбачуваному…

Розклад показу фільмів:

29 березня, 18-00 – „Катинь”

30 березня, 18-00 – „Штучки”

31 березня, 18-00 – „Хоровод”

1 квітня, 18-00 – „Все буде добре”

2 квітня, 18-00 – „Жасмин”

Усі покази відбудуться у кінотеатрі „Кінопалац” за адресою: вул. Театральна, 22.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *