ОСТАННІ НОВИНИ

Авторитетні ВНЗ вводять в оману абітурієнтів?

|

Викладачі підготовчих курсів деяких вишів вводять в оману майбутніх абітурієнтів, коли обіцяють їм вступ лише за результатами закінчення цих курсів, без зовнішнього незалежного оцінювання. Про це сьогодні під час засідання Львівського прес-клубу реформ заявила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

«Приймальні комісії зобов’язані приймати сертифікати про результати зовнішнього незалежного оцінювання», – наголосила вона.

За словами Л. Середяк, дезінформація слухачів курсів довузівської підготовки наявна в більшості навчальних закладів. Абітурієнтів переконують, що тестування не обов’язкове, оскільки вони стануть студентами за результатами тестування, яке відбуватиметься після закінчення курсів.

«Про це говорять на курсах, про це говорять репетитори у вищих навчальних закладах. І нам про це говорять діти, дзвонять батьки на нашу гарячу лінію. Батьки і діти уточнюють – чи справді не потрібно брати участь у зовнішньому тестуванні? Однак такі заяви є введенням в оману абітурієнтів, бо за результатами курсів цього року відбір не проводитимуть», – наголосила вона.

Як повідомила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, сьогодні існують курси довузівської підготовки. Але вони створювались для підвищення рівня знань абітурієнтів. На таких курсах працюють діти із сільських шкіл. Можливо, у селах не дуже високий рівень фаховості шкіл, тому проведення практичних занять з викладачами вишу – вагома частка підчищення рівня знань, припускає Л. Середяк.

«Практика репетиторства залишається. Така практика є в усьому світі. Єдине, що репетитори почнуть працювати в школах, тому що тестові завдання відповідають шкільним програмам. А сьогодні репетитори вищих навчальних закладів навіть не дивилися до шкільних програм. Вони працюють за своїми збірниками тестових завдань», – сказала вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *