ОСТАННІ НОВИНИ

Вірменському Собору повернули дзвіницю

|

Депутати Львівської міської ради під час вчорашньої сесії одноголосно вирішили передати дзвіницю Вірменського Кафедрального Собору, що у Львові, вірменській громаді.

Проектом ухвали було заплановано передати дзвіницю громаді в користування на 10 років, проте під час обговорення депутати вирішили збільшити цей термін до 49 років.

За словами депутата Львівської міської ради Вардкеса Азруманяна, це надзвичайна подія як для вірмен, так і для справи відродження Вірменської церкви. «Ми дуже давно чекали на цю подію – повернення дзвіниці до складу ансамблю Вірменського собору. Водночас цією ухвалою депутати разом з міським головою продемонстрували прихильне ставлення до потреб нацменшин, які живуть у Львові, та готовність іти назустріч їхнім потребам. На мою думку, саме це дозволяє багатьом націям впродовж віків не лише комфортно почуватися у місті, але й разом працювати на його розвиток», – прокоментував подію пан Арзуманян.

Довідка:

Вірменську церкву збудовано у другій половині XIV століття(13631370рр.) майстром Доре, або Дорхі. Протягом століть вона була громадським і релігійним центром вірменськоїколоніїу Львові. Навколо церкви склався один із найцікавіших ансамблів, до якого ввійшли дзвіниця(1571р., П. Красовський), палац архієпископа(XVIII ст.), вірменський банк(XVII ст.), монастир бенедиктинок (1682 р.), пам`ятна колона з постаттю св. Христофората дерев`яний вівтарз композицією “Голгофа” (XVIII ст.), огорожі з брамами (XVIIXIX ст.).

У післявоєнний період Вірменський собор було перетворено на склад, а дзвіницю віддали для потреб місцевого ЖЕКу. Відродження собору розпочалося у 2000 році, коли Львівська міська рада передала його вірменській громаді міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *