ОСТАННІ НОВИНИ

Місцевий телефонний зв’язок подорожчає на 20%

|

Національна комісія з питань регулювання зв’язку України (НКРЗ) прийняла попереднє рішення про підвищення тарифів на місцевий телефонний зв’язок на 20%. Про це повідомили в прес-службі НКРЗ. НКРЗ прогнозує, що нові тарифи можуть набути чинності вже в першому кварталі 2008 року.

Як зазначили в прес-службі, НКРЗ на своєму засіданні прийняла Проект граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, які регулюються державою, і винесла цей проект на обговорення, після чого його скерують на узгодження в АМКУ, Держкомпідприємництва, а також у Федерацію профспілок України. Після узгодження документ подадуть у Мін’юст на реєстрацію.

Згідно з Проектом граничних тарифів, заплановано підвищити тарифи для абонентів міст і райцентрів: абонентну плату за користування телефоном – з 13,7 до 16,44 грн з ПДВ (у разі погодинного обліку) і з 19,58 до 23,5 грн з ПДВ (без погодинного обліку); за кожну хвилину розмови понад встановлений ліміт (час, що не тарифікується) – з 5,4 до 6,48 коп. з ПДВ. При цьому НКРЗ планує зменшити тривалість часу розмови по телефону, що не тарифікується, для населення з 200 до 120 хвилин.

Тарифи на послуги сільського телефонного зв’язку залишаються без змін.

НКРЗ також планує знизити вартість установки телефону в містах з 200 до 180 гривень з ПДВ.

Як підкреслено в повідомленні прес-служби, НКРЗ мотивує чергове підвищення тарифів тим, що надання послуг міського і сільського телефонного зв’язку «є збитковим».

Раніше встановлені НКРЗ тарифи (у листопаді 2006 року) «розраховували на основі фінансово-економічних показників «Укртелекому» за перше півріччя 2005 року без урахування змін цін у суміжних галузях економіки, які відбулися в 2006 році», – йдеться в повідомленні прес-служби НКРЗ. Це, як підкреслюють в НКРЗ з посиланням на розрахунки «Укртелекому», призвело до того, що за 9 місяців 2007 року збитки «Укртелекому» становили в міському телефонному зв’язку 140 млн грн, у сільському – 400 млн грн.

«Підприємство не має коштів на розвиток телекомунікаційних мереж, хоча проблема установки телефонів в селі залишається гострою», – наголошено в повідомленні НКРЗ.

За інформацією НКРЗ, на цей час майже 2200 сіл не мають жодного телефонного апарату, підключеного до мережі загального користування. У сільській місцевості не телефонізовано 4,3 тис. шкіл і дошкільних установ (20,1% загальної кількості), 2,7 тис. медичних установ (14,4% загальної кількості), 4,2 тис. сільськогосподарських підприємств (33,5%). Також не телефонізовано 1,3 тис. малонаселених селищ, у яких проживає до 50 жителів, або 35% загальної кількості, і 937 малонаселених селищ, у яких проживають від 51 до 200 жителів, або 13,1% загальної кількості, передає УНІАН.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *