ОСТАННІ НОВИНИ

Німеччина допоможе Львову модернізувати очисні споруди

|

Сьогодні, 28 серпня, у Львівській міській раді відбувається конференція “Німецько-українське співробітництво у сфері природоохоронних технологій та охорони водних ресурсів”. У ній беруть участь державний секретар Німецького Федерального міністерства охорони навколишнього середовища Міхаель Мюллер, заступник міністра Міністерства охорони навколишнього природного середовища України Степан Лизун, представники ЛМР, Львівської облдержадміністрації, “Львівводоканалу”, громадських організацій та академічних кіл з України і Німеччини, повідомляє Zaxid.net.

Міхаель Мюллер повідомив під час брифінгу, що “екологічна модернізація стала для Євросоюзу центральною темою, й оскільки Україна є близьким сусідом, а в майбутньому може стати членом ЄС, потрібно налагоджувати співпрацю у цьому напрямку”. “Німеччина донедавна не відчувала проблем із водою, але постала загроза нестачі водних ресурсів, ми мусимо діяти”, – акцентував Мюллер.

“Нам ще рік тому говорили, що до Львова завітає держсекретар Німецького Федерального міністерства охорони навколишнього середовища, й від нього залежить можливість отримати фінансування на реалізацію проекту з модернізації очисних споруд”, – зазначив начальник відділу інноваційних проектів управління міжвідомчих проектів ЛМР Василь Панчишин. За його словами, німці безпосередньо зацікавлені у цьому, оскільки через українські стоки різко знижується ефект екологічні ініціативи, що реалізуються.

Начальник управління екології та природних ресурсів Львівської ОДА Богдан Матолич поінформував: “Німецька сторона пропонує нам налагодити систему моніторингу виливу стоків у р. Дністер, щоб виявити найбільш кризові точки, й на основі цього розробляти проект зміни системи управління очисними спорудами”.

Зі свого боку ЛМР спільно із представниками “Львівводоканалу” поінформують німців про проблеми очисних споруд “Львівводоканалу”. “Гроші швейцарського гранту пішли на встановлення фільтрів, щоб відділяти осад зі стоків. Однак існує проблема, що в осаді залишається багато вологи. Він добре не осушується, й частина осаду потрапляє знову у підземні води. Тим часом, осад містить багато органіки, з якої можна отримувати метан, і за допомогою когенераційних установок переробляти його на електроенергію. “За нашими орієнтовними підрахунками, для реалізації цього проекту потрібно 13 млн дол. Він має подвійний ефект – екологічний та економічний”.

Своєю чергою перший заступник міського голови Львова Олег Синютка заявив під час брифінгу, що “Львів має стати для України моделлю екологічного розвиту”. “Я абсолютно переконаний, що такі кроки наближатимуть нас до членства в Євросоюзі, й сьогодні цілком реально отримати технічну допомогу, щоб довести до логічного завершення справу, роблену за гроші кредиту Світового банку та швейцарського гранту”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *