ОСТАННІ НОВИНИ

Падай, падай, дощику… або що смердить у Львові

Уляна КОПЦЮХ, «Львівський портал»

|

Сильний сморід у центрі міста став особливо відчутним під час каденції міського голови Андрія Садового.

Останніми днями підозрілий сморід у Львові став просто нестерпним. Посадовці від нього «відхрещуються», заявляючи, що не відчувають неприємного запаху, або чекаючи дощу. Натомість мешканці просто-таки обурені ароматами Львова. Сморід в центральній частині міста настільки надокучливий, що ігнорувати його просто неможливо.

Історія смороду

Уперше аналогічний сморід невідомого походження з’явився у Львові ще за часів мерства Любомира Буняка. Щоправда, тоді неприємний запах надокучав львів’янам недовго, тому усі пристрасті з пошуками його джерела досить швидко вщухли.

«Друге» нашестя львівського смороду мешканці міста, так і його гості, відчули минулого року приблизно в такий же літньо-спекотний час. На той час міським головою Львова вже став Андрій Іванович Садовий. Тоді запах став особливо нестерпним у вересні. Це викликало справжню паніку – адже повними обертами наближалося славнозвісне святкування 750-річчя Львова. Офіційно сморід у центрі міста тоді зареєстрували 20 вересня, коли в держуправлінні охорони навколишнього природного середовища у Львівській області за участі представників МКП «Львівводоканал», управління ЖКГ Львівської ОДА, ОблСЕС відбулася робоча нарада стосовно цієї проблеми. Учасники наради дійшли висновку, що основним джерелом виникнення специфічного запаху може бути невпорядкованість дощоприймачів на дощовій мережі каналізації та відсутність гідрозатворів на них. Щоправда, в 2006 році, як і тепер, головний інженер «Львіводоканалу» Володимир Садовий запевнив, що каналізаційна мережа у місті справна, а відтак не може бути джерелом смороду. «Цей запах є в повітрі. Ми ж повітря не обслуговуємо», – заявив тоді він.

Підтримав заперечення пана Володимира Садового і його тезка по прізвищу Андрій Садовий, заявивши, що причиною неприємного запаху у Львові є очисні споруди на „Ензимі” та несприятливі вітри.

Хоч би там як, але все ж реальної причини смороду у Львові у 2006 році не знайшли. Змінились погодні умови, «правильним» став атмосферний тиск та напрям вітру, і проблема вирішилась сама собою.

«Третє» нашестя львівського смороду

Поправка. Проблема вирішилась тимчасово, оскільки цьогорічний серпень приніс нові «пахучі» неприємності. Особливе загострення смороду львів’яни відчули 8 серпня.

Головний інженер „Львівводаканалу” Володимир Садовий знову заявив, що не тільки не знає причини смороду, але й не відчуває неприємного запаху, який охопив центральну частину міста.

Що ж стосується керівництва міста, то в. о. міського голови Львова Олег Синютка проблему смороду бачить реально. Щоправда, з його слів, за попередніми висновками, сморід у Львові пов’язаний зі зміною вітру і створенням зони низького тиску. Відтак, до міста доносяться запахи із очисних споруд.

Натомість лікар відділення комунальної гігієни міської санепідемстанції Володимир Олійник, запевнив, що причиною смороду є загнивання в колекторах каналізаційної системи. Знищити неприємний запах на вулицях міста можна лише капітально промивши та прочистивши каналізаційну систему.

За словами пана Олійника, працівники міської СЕС чітко відчувають сморід на вулицях Львова. Щоправда, ані мешканці, ані посадовці міста до санепідемстанції з проханням з’ясувати його причини не звертались. «Офіційно нас не повідомляли про проблему із неприємним запахом у Львові і до розслідування цієї справи не залучали», – зазначив Володимир Олійник.

Водночас начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Орест Прус запевнив, що неприємні запахи, які ширяться центральною частиною Львова, зникнуть після першого ж дощу. «Ці неприємні запахи виникають не від діяльності якихось підприємств. Ці запахи йдуть від накопичення газів у колекторі. Для того, щоб їх нейтралізувати потрібен дощ. Упаде дощ, наповниться колектор водою, і ці запахи зникнуть», – розповів Орест Прус.

Як жити далі?

Незважаючи на те, що неприємний запах, який шириться центральною частиною Львова, не є шкідливим для здоров’я і так чи інакше минає із зміною погоди, та все ж вирішувати проблему необхідно. Передовсім тому, що це негативно впливає на таку розрекламовану промоцію Львова. Адже неприємний запах не сприяє збільшенню туристів та охочих погуляти містом. Як розповіла менеджер з екскурсій в Україні однієї із туристичних компаній Наталія Куць, переважно у всіх туристів, які протягом останніх днів відвідують Львів, залишаються досить негативні враження про місто.

«Тим людям, які вже приїхали до Львова, немає куди діватися. Але через неприємний запах враження від подорожі нашим містом – негативне. І це не зважаючи на прекрасну архітектуру», – розповіла Наталія Куць.

Доволі кумедно виглядають і самі туристи, які проходячи повз львівську Ратушу, принюхуються і підозріло поглядають на стіни міської ради, мовляв: «Чи не звідти сморід іде?». І це все на фоні літніх столиків під стінами міськради, за якими окремим сміливцям (або просто людям, які не відчувають запахів) вдається доволі задоволено сидіти, попиваючи сік або пиво і заїдаючи все це чіпсами і горішками.

«У нас в Мариуполе и то так не воняет…», – краєм вуха почула я коментар обуреної туристки, яка із групкою гостей міста якраз споглядала архітектуру на Площі Ринок. Інші схвально кивали головами і морщили носа.

Чогось я переконана, що ці туристи до Львова приїхали востаннє. Адже враження про архітектуру міста у них, можливо, залишиться і хороше, але враження про місцеві аромати – переслідуватиме їх ще довго. Найгірше, що своїм друзям, родичам і співробітникам їхати у місто Лева, зважаючи на місцеві смороди, вони точно не порадять.

Одночасно сморід неприємно впливає і на самих мешканців міста Лева. Неприємний запах викликає у них пригнічення, оскільки переслідує усюди – як на вулицях, так і в приміщеннях … адже всі намагаються охолодити дім, відкриваючи вікна.

Найбільше обурює те, що сморід – явище не випадкове, а регулярне, яке повторюється щороку у той же період. Натомість міська влада лише коментує можливі варіанти походження неприємного запаху, не роблячи реальних кроків для подолання проблеми.

Уже згадуваний лікар міської СЕС Володимир Олійник влучно зазначив, що вирішувати проблему необхідно на «глобальному» рівні – поступово модернізуючи каналізаційну систему. «Це глобальне питання, бо каналізаційна система стара і потребує величезних коштів для оновлення. Це питання перебуває в компетенції управління житлово-комунального господарства міста», – заявив він.

По суті, підтримує ідею значних капіталовкладень і в. о. міського голови Олег Синютка. «У контексті планування бюджету розвитку на 2008 рік обов’язково треба вкладати кошти в такі речі», – впевнений він.

Хочеться сподіватися, що цьогорічні заяви не залишаться голослівними, а Львів у спогадах туристів асоціюватиметься не зі смородом, а з його, направду, унікальною архітектурою. Хоч би там як, але має рацію координатор Форуму порятунку Львова Олег Мацех, кажучи, що ситуація, яка виникла із смородом у місті, є результатом неспроможності влади вирішувати нагальні проблеми міста. Можливо, туристи не даремно морщать носа, поглядаючи на місце праці міського голови?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *