ОСТАННІ НОВИНИ

Бюджет по-новому

Марія ДОРОТИЧ, «Україна і час»

|

Наступного року посадовці Ратуші формуватимуть бюджет за новими правилами — за програмно-цільовим методом. Відповідні нововведення минулого тижня погодила комісія фінансів і планування бюджету Львівської міської ради.

Основна перевага полягає у прозорості формування видаткової частини міської скарбниці.

“Після створення статей видатків зникнуть рядки з назвами виду робіт і сумою, — розповів “УіЧ” голова вищезгаданої комісії Андрій Стецьків.– Натомість детально розписуватимуть кожен вид робіт і кожну затрачену копійку. Наприклад, ремонт вулиці: розпишуть аварійний кілометраж, вартість матеріалів та очікуваний ефект — скільки років дорога служитиме без додаткових ремонтів”.

Таким чином, застосування нового методу дозволить оцінити факт завищених цін на ремонтні роботи та доцільність використання коштів міста. За словами пана Стецьківа, програмно-цільовий метод застосовують майже усі країни Євросоюзу, а також США.

“Я переконаний, що бюджет 2008 року формуватимуть по-новому. Єдине застереження, яке виникає, — аби добру справу не занедбали”, — підсумував депутат.

Коментар

Олег МАЦЕХ, голова координаційної ради Громадського форуму Львова:

— Проблема не в тому, що влада покаже громаді усі витрати бюджетних коштів, а у можливості простого мешканця проконтролювати їх. Бюджет потрібно подавати у доступній формі, а не у вигляді бухгалтерських звітів. Таким чином можна буде перевірити цільове призначення грошей. Якщо й надалі влада робитиме все хаотично, зміни до формування бюджету стануть черговим піаром без користі.

Друга проблема. У випадку, скажімо, коли люди побачать у спеціальній графі звіту, що будинок ремонтували за бюджетні кошти, а насправді робили це своїми силами, потрібно встановити чіткий механізм відповідальності чиновника за зловживання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *