ОСТАННІ НОВИНИ

Марія Желіско: "Заборона автономного опалення - тимчасова"

Марія ДОРОТИЧ, Ірина ШЕВЧЕНКО, «Україна і час»

|

Мешканці Львова, які завчасно хочуть подбати про надійне тепло у квартирах узимку, спіткнулися з новими труднощами. Районі адміністрації уже кілька місяців поспіль не видають дозволів на встановлення автономного опалення.

Причиною відмови є посилання чиновників на лист Львівської облдержадміністрації, підготовлений на основі рекомендацій Кабміну.

Про ситуацію довкола автономного опалення кореспонденти “УіЧ” розпитували у директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Марії Желіско.

— Чому районні адміністрації відмовляють мешканцям в автономному опаленні, порушуючи низку законодавчих актів?

— У законодавстві передбачено, що дозвіл потрібно надавати, керуючись схемою теплопостачання і розвитку певного підприємства. Адже керівники знають, де проводять реконструкцію котелень, де встановлюють нове обладнання чи прокладають мережі. Оскільки у розвиток підприємства вкладають бюджетні кошти, то без згаданої схеми ми не можемо дозволяти автономне опалення.

Наприклад, сьогодні у Рясному-2 ми побудували нову котельню, витратили 11 мільйонів гривень. Тож як ми можемо дозволити відімкнення мешканців від централізованого опалення, вклавши згадані кошти для покращення послуг теплопостачання та ще додаткові 3 мільйони гривень з державного бюджету? Навіщо це будували? Щоби залишився десяток квартир, які опалюватиме потужна котельня?

Тим паче, багато будинків споруджено за проектом системи центрального опалення — технічних можливостей для встановлення індивідуального немає. Багато сусідів теж не погодиться на димохід автономного опалення під вікном.

Сьогодні ми призупинили видачу дозволів, але це тимчасове явище. Наше старовинне місто має чимало підвальних котелень, що підлягають ліквідації. У цих випадках ми стимулюватимемо мешканців до автономного тепла.

Кожен варіант фахівці райадміністрацій розглядатимуть індивідуально. Скажімо, навіщо у спальних районах міста розбалансовувати загальнобудинкову систему опалення? Варто врахувати ще такий аспект. Минулого року ВАТ “Львівгаз” встановив у будинках індивідуального опалення значно вищу ціну на газ — мешканці не були раді. Тоді заяв на таке нововведення стало менше. Цьогоріч ситуація буде аналогічною — ніхто не може спрогнозувати цінової політики на газ.

— Коли мешканці дочекаються дозволів?

— Нещодавно ми провели тендер на виготовлення схеми теплозабезпечення Львова на 5 років. Це важливо для нової житлової забудови. Власне, коли виготовлять схему, ми знатимемо, які котельні підлягають ліквідації. Тож у тому мікрорайоні змушуватимемо людей до автономного опалення. Без цієї схеми не можемо вирішувати проблему.

Отже, мешканцям видаватимуть дозволи на індивідуальне опалення з нового року, коли буде схема теплопостачання. Минулого року районні адміністрації отримали 700 заяв на від`єднання від центрального опалення. Щоправда, через складність процедури лише половина охочих установила автономне опалення.

— Чому у Львові не встановлюють лічильників на тепло?

— Бо недавно ми отримали постанову Кабміну про фінансування цієї програми. Цьогоріч установлять 160 лічильників. З державного бюджету надійшли додаткові 3 мільйони гривень на їх закупівлю. Тоді необлікованим залишиться лише 301 будинок. Але за два роки ми й цю проблему розв`яжемо.

Раніше ми закуповували лічильники, а мешканці витрачали свої кошти для встановлення, виготовлення проектно-технічної документації. Цього року усі проектні роботи фінансуватимуть за згаданою програмою.

— Дискусійним питанням щодо автономного опалення було те, що його заборона — це порушення прав людини.

— Я розумію це. Однак попри економність індивідуальних котлів потрібно пам`ятати про техніку безпеки. Свого часу на український ринок почали завозити котли з Європи на будь-який смак. Але техніка безпеки там також відповідна. Якщо ж людина хоче встановити автономне опалення, але на те нема технічної можливості, то це не є порушенням прав споживачів.

До речі

Пані Желіско поінформувала, що у Львові діє програма пільгового кредитування щодо енергетично економних технологій. Отже, мешканці, які встановили автономне опалення, можуть замінити старий котел на новий. Для цього необхідно взяти кредит у банку, купити котел, а 15 % цієї суми їм погасять за рахунок бюджетних коштів. Окрім того, у рамках кредитування можна утеплити стіни, горища, підвали, замінити вікна, балконні двері та встановити рекуператори тепла. На реалізацію цієї програми міськрада отримала понад 900 тисяч гривень державної субвенції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *