ОСТАННІ НОВИНИ

Орендарів виженуть із... садочків?

Марія ДОРОТИЧ, «Україна і час»

|

Після низки гострих публікацій в “УіЧ” про розпродаж львівською владою дитсадків управління освіти Львівської міської ради взялося повертати приміщення дітям. Але тепер для цього треба вигнати на вулицю орендарів.

Судіть самі. У 1990-х роках у Львові працювало 182 дошкільні заклади, а після оренди цих приміщень чи взагалі продажу сьогодні функціонує лише 92.

Наразі найгірша ситуація у Сихівському та Галицькому районах Львова, а найкраще садочками забезпечений Франківський район. Так, у звільнених приміщеннях планують щорічно відкривати по 4-7 нових груп для дітей. Варто зауважити, що цього року на розвиток дошкільної освіти виділили 600 тисяч гривень з міського бюджету, ще 220 тисяч становить обласна субвенція.

Однак проблема в тому, що орендарі не хочуть віддавати садочки й обіцяють захищати свої інтереси у суді. Максимальний термін оренди — до 2011 року. Управління освіти обіцяє не продовжувати жодної орендної угоди, щоби через три роки звільнити левову частку приміщень дошкільних закладів.

Міські освітяни все ж просять орендарів піти назустріч дітям. Тим паче, що ремонтувати зали після оренди складно, бо їх використовували як виробничі приміщення.

Начальник управління освіти Львівської міської ради Надія Оксенчук зауважила позитивні моменти оренди.

— Добре, що приміщення садочків орендували, а не продали, — каже пані Оксенчук. — Тоді ми їх уже б не повернули. Окрім цього, у нас нема стільки коштів і фахівців, щоби одразу відновити усі дошкільні заклади. Тож робитимемо це поступово”.

Завдяки вищезгаданим заходам влади у вересні почне працювати відновлений дитячий садочок “Струмочок” (вулиця Княгині Ольги, 59-а). Його директор Леся Ковальчук запевнила, що потреба у розширенні дитсадків цілком пов`язана зі збільшенням народжуваності. Ремонтні роботи цього закладу проводили за кошти бюджету, які виділило управління освіти.

До речі

Нещодавно спеціалісти Головного управління у справах захисту прав споживачів перевірили 16 дитячих оздоровчих закладів Львівщини. У 14 з них виявлено грубі порушення. Лідерами серед зловживань стали пришкільні табори Стрия, Стебника, Дрогобича та Львова, де відпочивали діти-сироти і діти з малозабезпечених сімей.

У більшості закладів малюків годували сніданками, до складу яких входив маргарин і жирові суміші, які заборонені. Окрім цього, підприємці, що постачали продукти, не мали на них відповідних сертифікатів якості. Ще один недолік — відсутність підпису керівника їдальні на затвердженому меню. В одному із закладів Дрогобича зафіксовано недоважування страви.

На підставі виявлених порушень 15 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та оштрафовано на суму 2 тисячі гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *