ОСТАННІ НОВИНИ

Василь Хара: "У нас люди звикли працювати, а не базікати"

Ганна ШЕВЧУК, «Україна і час»

|

Щоби тебе почули мільйони, потрібно самому навчитися слухати. Без відвертої розмови з людьми жоден політик не завоює народної довіри. Такий лейтмотив дискусії, що відбулася між журналістами регіональних ЗМІ і політиками в рамках чергового засідання прес-клубу “Політична палітра України”.

Прес-клуб працює з 2003 року за підтримки Журналістського фонду Національної спілки журналістів України і виконує роль відкритого дискусійного майданчика для провідних політиків та журналістів усіх областей України.

Цього разу гостем клубу став народний депутат, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Василь Хара. Наша газета публікує найцікавіші моменти загального диспуту.

— Які політичні сили у новому парламенті Партія регіонів хотіла би бачити своїми союзниками?

— Вважаю, знову актуальною буде модель, залучена у парламенті попереднього скликання. Із самого початку коаліція позиціонувалася як широка. І дуже довго ми пропонували стати її учасниками всім силам, які хотіли працювати на благо країни. Ми не визначаємо для себе ворогів заздалегідь, не плануємо, з ким точно не об`єднуватимемося. Партія регіонів не ділить партнерів за принципом “друзі — вороги”. Ми працюватимемо з усіма, чию позицію вважатимемо конструктивною. З тими, хто готовий не на словах, а на ділі застосовувати європейські підходи.

— Чи визначені пріоритетні напрями діяльності партії після виборів?

— Одразу запевню: ми не звернемо з обраного шляху. Наш партійний з`їзд, що відбувся 4 серпня, підтвердив намір Партії регіонів і надалі реалізовувати свою програму. Результати цієї роботи — у річній діяльності уряду Януковича. Коли уряд повторно очолив Віктор Федорович (до речі, 4 серпня минув рік його роботи на посту прем`єра), у країні склалася непроста ситуація. Розрив між доходами і витратами бюджету становив майже 8 мільярдів гривень, зрозуміло, не на користь доходів. Найбільші державні монополії “Нафтогаз України” та “Укрзалізниця” перебували на межі банкрутства. Прибутки від приватизації були просто “з`їдені”. Достатньо пригадати 25 мільярдів гривень, отриманих від повторної приватизації “Криворіжсталі”, які зниклі невідомо куди.

За цей рік діяльності команди Януковича майже цілковито ліквідовано серйозну економічну кризу. Темпи економічного розвитку в період роботи уряду Януковича у середньому становили 8,3 % на місяць, що забезпечило річний рівень зростання ВВП на 7 %. Це дуже добрий результат. Слід зазначити, що він майже втричі перевищив аналогічний показник зростання економіки за 2005 рік. Середньомісячне зростання ВВП тепер становить 7,9 % — це один з кращих показників серед країн Європи і СНД.

Таким чином, пріоритетом Партії регіонів однозначно залишиться впровадження інноваційної моделі економіки. Адже саме вона створила базу і надала кошти для реалізації інших програм уряду.

— Чи враховує ця інноваційна модель інтереси простих громадян?

— Приблизно рік тому Віктор Янукович сказав, що 2007 рік буде перехідним роком, упродовж якого тільки готуватиметься база для прориву і реальних змін у житті громадян. А 2008 рік стане першим роком, коли можливим стане підвищення зарплат щонайменше у два рази.

Подивімося, що відбувається у житті. Розпочато поетапне — тричі тільки цього року (!) — підвищення заробітних плат і пенсій. За час роботи уряду Януковича рівень зарплати зріс майже на 25 %, пенсій — на 20 %. Майже втричі збільшилися витрати бюджету на соціальні програми. Запроваджують єдину тарифну мережу оплати праці у бюджетній сфері. Як наслідок — у жовтні 2007 року заробітна плата лікарів, учителів, військовослужбовців і працівників інших категорій зросте майже у півтора раза. Сьогодні в Україні найнижчий за час незалежності рівень безробіття — 2,6 %. Кількість українських громадян, які потребують працевлаштування, скоротилася майже на 15 %. І це лише початок.

— Російському напряму уряд Януковича приділяє не менше уваги…

— Питання поліпшення українсько-російських стосунків було і залишається для нас принциповим. Тут ситуацію теж довелося виправляти. І вдалося. Тепер Росія відкрила свій ринок для нових категорій товарів. Тому товарообіг з Російською Федерацією зріс на 38 %. За розрахунками наших економістів, за збереження таких темпів до кінця року можемо досягти показника товарообігу на суму 28 мільярдів доларів. При цьому ми змогли переконати партнерів з Євросоюзу, що зміцнення економічних відносин з нашими східними сусідами жодним чином не є ні альтернативою, ні перепоною для євроінтеграційних процесів в Україні. І як результат — зросли іноземні інвестиції в нашу країну. Заплановано, що до кінця року їх обсяг становитиме 10 мільярдів доларів. Зауважте, гроші люблять спокій і тишу. Тому ми розцінюємо збільшення інвестицій як довіру зарубіжних інвесторів до уряду Януковича.

— Як ви розглядаєте перспективу вступу України до СОТ?

— Україна має всі шанси стати членом СОТ уже до кінця цього року. Це буде поштовхом для виходу українських виробників на ринки Європи. Але і наші ринки будуть відкриті. Тому нам треба добре підготуватися до вступу, у дечому навіть перестрахуватися. Зокрема, захистити наш аграрний сектор від напливу зарубіжних виробників.

— Які відмінності між програмами і виборчими гаслами Партії регіонів взірця 2006 і 2007 років?

— Радикальних, глибинних відмінностей нема — ми послідовна політична сила. Є програма партії, згідно з нею ми і рухатимемося. Інше питання, що будуть зміщені деякі акценти в оцінці діяльності партії в цілому та уряду зокрема. Результати є — вони позитивні і вагомі. Але їх пропаганда і популяризація — на дуже низькому рівні. Я сам з Донеччини і розумію, чому це так — у нас люди звикли працювати, а не базікати. Сьогодні питання пропаганди надзвичайно важливе. Сподіваюся, нам вдасться сформувати більшість у наступному парламенті і продовжити заплановану роботу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *