ОСТАННІ НОВИНИ

Мороз хоче призначати всіх міністрів без президента

|

Голова Верховної Ради Олександр Мороз ініціює скасування призначення Президентом міністрів оборони та іноземних справ при формуванні Кабінету Міністрів. Про це він сказав, виступаючи на консультативно-узгоджувальній раді з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування, передає proUA.

Говорячи про внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування, Мороз також запропонував змінити й інші статті основного закону.

«Всі вони (члени Кабінету Міністрів) стають однаковими, усі вносяться коаліцією, а не буде двох, які вносяться Президентом, а інші коаліцією», – сказав Мороз.

Він також пропонує зробити Кабмін відповідальним і підконтрольним тільки парламенту.

Крім того, Мороз пропонує внести зміни в Конституцію в частині повноважень депутатів Ради та дозволити їм ухвалювати рішення щодо саморозпуску парламенту, проголосувавши за нього 300 голосами.

При цьому Мороз пропонує залишити Президентові право розпуску Ради, але перед обнародуванням відповідного указу представити його Конституційному Суду для визначення відповідності його Конституції.

Мороз також пропонує збільшити строк для організації або проведення позачергових виборів Ради до 90 днів (зараз цей термін становить 60 днів).

Мороз також запропонував ліквідувати районні державні адміністрації і передати їхні функції виконкомам.

Як повідомлялося, Президент Віктор Ющенко ввів узгодження із Президентом кандидатур, призначуваних на посади першого заступника і заступника міністрів внутрішніх справ, оборони та іноземних справ.

За Конституцією, Президент вносить у Верховну Раду подання на призначення міністрів закордонних справ та оборони.

Міністра внутрішніх справ Раді пропонує прем’єр-міністр так само, як і інших членів Кабінету Міністрів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *