ОСТАННІ НОВИНИ

ВР готова розпустити Львівську міськраду за рішення про демонтаж радянських пам’ятників

|

Верховна Рада України готова відправити у відставку Львівську міську раду за ухвалу щодо демонтажу радянських пам`ятників. Про це заявив віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк на брифінгу в Києві.

«Я частину свого свідомого життя віддав Львову й для Львова, й знаю, що подібні настрої існують у місті давно, – сказав Мартинюк, коментуючи рішення 50 депутатів Львівської міської ради про необхідність демонтажу деяких радянських пам`ятників. «Це не прикрашає ні Львів, ні Україну в цілому. Я сподіваюся, що буде відповідна реакція президента. А якого буде реакція ВР – поки що однозначно важко сказати. Але реакція буде, без сумніву», – додав Мартинюк.

Мартинюк повідомив, що сьогодні надійшла інформація про те, що хтось у Львові вже розпочав демонтаж пам`ятників. «Вандали понищили окремий елемент пам`ятника героям Радянського Союзу. Вандали знищили деякі його елементи», – додав віце-спікер Верховної Ради.

Як повідомила ІА «Росбалт-Украина», Віце-спікер заявив, що Рада має право звільнити депутатів Львівської міської ради. «Якщо Львівська рада буде продовжувати подібним чином свою діяльність, то ВР може скористатися пунктом Конституції, що надає право провести дострокові вибори тієї або іншої обласної або міської ради. Якщо Львівська міська рада буде й надалі продовжувати наругу над пам`ятниками, то ми можемо прийняти рішення, і вона у терміновому порядку буде переобрана», – повідомив Мартинюк. Однак Мартинюк впевнений: «Якщо склад Львівської міської ради переоберуть, то наступний навряд чи буде займати іншу позицію, крім як таку ж – антилюдську».

Львівська міська рада 10 травня прийняла рішення підтримати заяву ВО «Свобода» про демонтаж радянських пам`ятників, наголосивши на тому, що йдеться про демонтаж тільки символів «імперсько-більшовицької влади”». З 57 народних обранців, що прийняли участь у голосуванні, документ підтримали 50. Для визначення переліку пам`ятників і символів, які місцева влада збирається демонтувати, створена тимчасова депутатська комісія, що розробить механізм демонтажів.

12 травня МЗС РФ висловила незадоволення діями українських націоналістів, що намагаються узаконити в міськраді Львова ідею зносу «імперсько-більшовицьких пам’ятників».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *