ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін хоче запровадити реєстрацію актів органів місцевого самоврядування

|

Кабінет Міністрів України пропонує запровадити державну реєстрацію нормативно-правових актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Відповідний проект закону, розроблений Міністерством юстиції, затверджений сьогодні під час урядового засідання, передає «Урядовий портал».

Як повідомила заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова, проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та Кодексу адміністративного судочинства України.

Законопроект пропонує встановити, що нормативно-правові акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування набувають чинності лише за умови їх подання в установленому порядку на державну реєстрацію. Проектом закону також пропонується надати право органам Міністерства юстиції оскаржувати до суду акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України.

Чинним законодавством України не передбачено обов’язку органів та посадових осіб місцевого самоврядування здійснювати державну реєстрацію нормативно-правових актів, які вони ухвалюють. Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, такий стан речей унеможливлює контроль держави за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування в частині прийняття ними власних нормативно-правових актів.

Як наслідок – відсутнє ведення державного обліку, створення фонду цих актів і підтримання їх у контрольному стані. Це в подальшому створює передумови для порушення з боку органів, посадових осіб місцевого самоврядування Конституції і законів України, прав, свобод і законних інтересів громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *