ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівських аптеках продають наркотики?

|

У Львівських аптеках можна вільно і без жодного рецепту купити трамадол, який поки що не визнано наркотичним препаратом, але він також викликає узалежнення. Вартість однієї капсули такого «задоволення» становить чотири гривні. Як розповів під час сьогоднішньої прес-конференції директор УАТГ, психолог центру «Дорога» Ігор Лебединець, у львівських аптеках трамадол продають усім охочим, навіть дітям 11-12 років. Причому робиться це відкрито.

За словами Ігора Лебединця, другого березня він влаштував закриту відеозйомку за однією львівських аптек. «За 27 хвилин аптеку відвідало понад 30 чоловік. У середньому одна людина за хвилину. 3 березня, перед тим як піти на засідання Форуму, я підійшов у ту аптеку і купив шість ампул трамадолу. Абсолютно вільно і спокійно. Попросив молодих людей і сказав, що мені потрібно, вони ж принесли наркотик на замовлення», – розповів директор УАТГ.

Ігор Лебединець додав, що трамадол вільно можна купити в шести львівських аптеках. Вартість ампули – чотири гривні. На його думку, цей бізнес прикривають зі «самих верхів», які на наркотиках заробляють гроші.

Хоча й трамадол не визнано наркотичним засобом, але вживання цього препарату спричиняє важкі форми епілепсії. Після трамадолу залежні переходять до вживання важких ін’єкційних наркотиків. Як розповіла психологиня Львівського наркодиспансеру Надія Пазиняк, трапляються випадки, що дитина півроку вживає трамадол, а батьки цього не помічають. Цей «ненаркотичний» наркотик дає відчуття сміливості, упевненості, зникають комплекси, а діти починають добре вчитися. Згодом наступає інша стадія, коли без пігулок людина не може існувати. За словами колишнього наркозалежного Юрія Крупняка, на трамадол він «присів» у 16 років. Щодня хлопець вживав по 6 ампул, витрачаючи на це по 20 доларів. Для цього крав гроші у батьків.

На думку Ігора Лебединця, для того, аби вирішити проблему вільного продажу трамадолу в міських аптеках, потрібно створити спеціальні ініціативні групи з представників МОЗУ, правоохоронців, психологів. «Має бути програма замісної терапії», – додав він. Крім того, психолог припустив, що після закриття аптек,якіторгують трамадолом,можуть траплятися випадки, коли деяким залежним у перші дні доведеться навіть видавати наркотики. Інших же треба поінформувати, куди вони зможуть звернутися після таких закриттів. «Треба створити телефони довіри, де допомогу надаватимуть колишні залежні», – підсумував Ігор Лебединець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *