ОСТАННІ НОВИНИ

У будинку на площі Ринок виявили старовинну білокам’яну колону

|

У будинку на п лощі Ринок, 15 вияв или різьблену білокам’яну колону . За інформацією управління охорони історичного середовища, будинок було збудовано приблизно в 1606 році на залишках давнішої кам’яниці, що існувала до великої міської пожежі 1527 року. У XIX сторіччі колону замурували.

Як повідомила в.о. начальника управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко , буд инок на площі Ринок, 15 належав міському раднику Шимону, тому звався – кам’яниця Шимоновська.

У 1973 році Львівська міжобласна науково-реставраційна майстерня проводила реставраційні роботи в будинку за проектом архітектора Костя Присяжного. Під час цих робіт було відкрито білокам’яний портал та дерев’яні різьблені балки стелі. Їх експон ують в приміщеннях першого поверху (тильна ізба).

У цій тильній ізбі (кімнаті, що виходить вікнами у двір) тепер відкрили різьблену білокам’яну колону.

« Колона кам’яна, канельована у верхній частині, і з різьбленою капітеллю. Її замур у ва ли під час реконструкції будинку в XIX ст., тому що тоді панував інший стиль оформлення інтер’єру. При цьому зменшено розмір вікон, між якими міститься колона. Такі колони характерні для львівських міщанських кам’яниць періоду ренесансу і збереглися в багатьох будинках, збудован их наприкінці XVI-XVII ст.» , – розповіла Лілія Онищенко .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *