УГКЦ не перешкоджає будівництву храму РПЦ у Львові – заява

|

Департамент інформації УГКЦ розповсюдив коментар із приводу заяв заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату владики Марка щодо проблем із будівництвом храму у Львові і буцімто перешкод, які чинить УГКЦ у цій справі.

«При цій нагоді ми хочемо ще раз пригадати інформацію, яку ми оприлюднили два роки тому, відповідаючи на аналогічні звинувачення з боку чільних представників РПЦ. У цьому повідомленні ми заявляли про те, що Українська Греко-Католицька Церква не перешкоджає і не заперечує проти будівництва нових храмів вірними УПЦ МП. Так ще 5 червня 2001 року в листі до тодішнього Голови Львівської міськдержадміністрації п. Василя Куйбіди (Вих. № 2001/147) Блаженніший Любомир писав, що «УГКЦ не має застережень щодо будови катедрального храму для архієпископа і вірних Української православної церкви, підпорядкованої Московському Патріархату» – йдеться у повідомленні.

Також департамент зазначає, що «неправдивою є думка про великий вплив керівництва нашої Церкви на місцеві органи влади».

«Якщо б це було так, то Греко-католицькій церкві вже давно повернули б усе її майно, конфісковане радянським режимом. Найяскравішим прикладом цього є комплекс будинків на Святоюрській горі у Львові, який ще до сьогодні тільки наполовину повернуто Церкві», – підкреслено в повідомленні. Під час прес-конференції в Москві владика Марк заявив: «Труднощі у взаєминах Московського Патріархату з Ватиканом викликані передусім діями греко-католиків в Україні, переконані в Російській Православній Церкві. Коли ми говоримо про труднощі з католиками, ми маємо на увазі насамперед Західну Україну. Ситуація там вкрай важка, а в деяких регіонах критична». Крім того, владика зазначив, що канонічна Українська Православна Церква не може одержати місце для будівництва храму у Львові й інших містах. «Ватикан має можливість вплинути на позицію уніатів, але, на жаль, цього не робить», – підкреслив владика Марк .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *