ОСТАННІ НОВИНИ

25 листопада у всіх церквах Львова битимуть у дзвони

|

В День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій під час перепоховання 150 останків жертв політичних репресій у всіх церквах Львова битимуть у дзвони. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомив голова оргкомітету перепоховання Василь Косів.

Перепоховання у Львові розпочнеться о 12.30 годині біля пам’ятника Жертвам комуністичних репресій на площі Шашкевича. Потім учасники перепоховання пройдуть вулицею Степана Бандери, Дорошенка, проспектом Свободи, площею Міцкевича, Галицькою площею, Соборною та вулицею Пекарська до Личаківського кладовища. На вулиці Пекарській будуть винесені 150 трун з останками. Там до процесії доєднається духовенство, представники влади, які супроводжуватимуть процесію до Личаківського цвинтаря. Поховання відбудеться на 76 полі цвинтаря.

«Після поховання пройде громадська панахида, під час якої виступлять представники області, міста», – повідомив Василь Косів. Окрім того, він наголосив, що о 16.00 годині – загальнонаціональна хвилина мовчання. У цей момент у всіх церквах Львова зазвучать дзвони. Після цього пластуни та учні шкіл запалять одночасно свічки на цвинтарі, біля монумента УПА та на проспекті Свободи.

« Ці жертви політичних репресій, які ми будемо перепоховувати, є наслідком комуністичної діяльності тодішньої влади. Варто звернутися до громадськості та молоді Львівщини підтримати цю акцію. Деякі політичні сили нас вже підтримали, це ВО «Свобода» та УНП», – наголосив директор музею «Личаківський цвинтар» Ігор Гавришкевич.

Окрім того, останки, які перепоховають 25 листопада листопада належать не лише замордованим в 1946-49 роках українцям, а й полякам, румунам, чехам, узбекам, євреям. Є серед перепоховань останки одного цигана. Саме так стверджує голова Львівської обласної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Євген Гринів. За його словами, серед останків перепоховання найбільше членів ОУН-УПА, політичних в’язнів, людей, пов’язаних з підпіллям.

Зокрема, останки перепоховання були ексгумовані на території Замарстинівського урвища (122 останки) й походять з тюрем Львівщини. Перш за все з Львівської пересильної тюрми. Є там останки, які виявили на території господарського двору колишньої тюрми Лонського та частково на Кортум-Горі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *