ОСТАННІ НОВИНИ

Звільнені працівники "Світоча" пікетували головний офіс «Nestle» у Києві

|

Всеукраїнське об`єднання солідарності трудівників (ВОСТ) пікетувало головний офіс компанії “Nestle Україна”, що у Києві, з вимогами повернути працівників ЗАТ “Львівська кондитерська фабрика “Світоч” на свої робочі місця, припинити репресії проти профспілки ВОСТ, а також сприяти у виплаті працівникам підприємства індексації заробітної плати за 2005 – 2006 р. Окрім того, вони також вимагали дивідендів акціонерам ЗАТ “ЛКФ “Світоч”. Зокрема, 24 осіб звільнили із ЗАТ “ЛКФ “Світоч” за незгоду з новими умовами роботи на підприємстві.

Як повідомив кореспондента “ЛІГАБізнесІнформ” віце-президент ВОСТ Юрій Курило, раніше вони працювали на рівні підприємства, львівської влади, однак це питання вирішують повільно, й ми вирішили провести профспілкову акцію, щоб привернути увагу громадськості й центрального офісу “Nestle Україна” до цієї проблеми в Києві. За його словами, у Львові постійно відбувається протистояння між адміністрацією ЗАТ “ЛКФ “Світоч” і працівниками підприємства. “Людей хочуть зробити мовчазними рабами, і вони не погоджувалися на це, зокрема, просили обґрунтувати, у зв`язку з чим вводять нові умови роботи – знизили кількість часу на перерву. Так, раніше щогодини працівник мав 5-хвилинну перерву, за новими умовами роботи – кожні 2 години працівники мають право на таку перерву”, – розповів Ю. Курило. На його думку, “реальна мотивація звільнення працівників підприємства – адміністрація підприємства хоче будь-яким способом позбутися від незалежної профспілки, від цих людей, які в тому числі є акціонерами. Таким чином, контролю з боку працівників над адміністрацією не буде”.

Також Ю. Курило констатував: “Ми звернулися в прокуратуру, у Львівську обласну раду, і є висновок комісії обласної ради про систематичне порушення трудового законодавства й неясності, нечіткості всіх цих процесів. Ми сподіваємося, що суди проллють на це світло…». За його словами, сьогодні у Львові розглядають першу судову справу з цього питання.

Протягом останнього місяця профспілка пікетувала обласну раду у Львові, підприємства (ЗАТ “ЛКФ “Світоч”), були звернення до обласної ради, прокуратури. Міська влада також була задіяна в цьому, у тому числі була проведена Міжнародна профспілкова акція. “Ми звернулися до профспілок світу, і відбулися протести в 10 країнах світу”, – сказав він.

Зі свого боку, голова профспілки ЗАТ “ЛКФ “Світоч” Леся Крамар розповіла: “Ми вимагаємо перерахувати індексацію за період, коли інфляція була вищою від рівня зарплати. З 2003 року нам не збільшували зарплату, і рівень індексації був високий”. Л. Крамар оцінює індексацію за цей період часу – від 1,5 до 2 тис грн. на кожну людину. За її словами, у липні поточного року профспілка домоглася підвищення заробітної плати працівникам на 25%.

Водночас менеджер з корпоративних зв`язків компанії “Nestle” в Україні Геннадій Радченко розповів, що, відповідно до законодавства України, “ми маємо право робити перерву щогодини, а що 2 години. Змінився менеджмент, який розуміє, що так працювати ефективніше”. За його словами, пакувальна ділянка – це невелика ділянка на фабриці, де здійснюється ручне пакування продукції. “Ніяких жорстких обмежень щодо відлучення працівника немає. Так, умови праці змінилися, співробітників попередили про це, введення цих змін забрало певний час. Дуже багато співробітників погодилися з цими умовами, хто не погодився, того звільнили за статтею у зв`язку з істотними змінами умов праці, але вони змінилися так, як краще для виробництва”, – підкреслив він, запевнивши, що “не звільняли за профспілковою ознакою. Насправді Л. Крамар залишилася працювати на підприємстві. Людей попередили про звільнення за такий термін, якого вимагає закон”, – пояснив він. Також Г. Радченко констатував, що, крім усього іншого, створено умови для діяльності профспілки, для якої на підприємстві надано окрему кімнату.

Щодо дивідендів, то “Nestle” не виплачує їх, виплачує фабрика. Стосовно індексації зарплати, це питання є на порядку денному і його обговорюють.

“Nestle” – одна з найбільших компаній у світі з виробництва харчової продукції. Їй належать 511 фабрик і промислових підприємств у 86 країнах світу. В Україні “Nestle” контролює 97% акцій української фабрики “Світоч” (Львів), у яку з 1998 року інвестувала біля $50 млн. Інвестиційний договір існує між ЗАТ “ЛФК “Світоч” й “Nestle”. За даними Ю. Курило, нині працівникам ЗАТ “Світоч” належить 4% акцій підприємства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *