ОСТАННІ НОВИНИ

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про надання статусу учасників бойових дій ветеранам УПА

|

Законопроект «Про визнання ветеранами руху опору членів Організації українських націоналістів (ОУН) і воїнів Української повстанської армії (УПА) і надання їм статусу учасників бойових дій», поданий народним депутатом Андрієм Шкілем (фракція БЮТ), зареєстровано у Верховній Раді України 6 листопада. Про це повідомляє proUA.

Шкіль пропонує визнати факт існування національно-визвольного руху опору, який здійснювали ОУН і УПА з метою об’єднання і створення Української суверенної держави та надати статус учасників бойових дій воїнам Організації українських націоналістів і Української повстанської армії

Депутат пропонує визнати ветеранами руху опору членів ОУН і УПА, які переслідувалися за свою боротьбу і були реабілітовані, і в установленому порядку поширити на них пільги, що передбачаються Законом України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні».

Згідно із законопроектом, учасниками бойових дій мають бути визнані члени ОУН і УПА, які брали участь в національно-визвольній боротьбі проти німецько-фашистських загарбників на території України в 1941-44 роках, які не скоїли злочину проти світу і людства, які боролися з тоталітарним режимом СРСР з 1939 по 1956 роки за об’єднання і створення Української суверенної соборної держави, і які через ідейні й політичні переконання були необґрунтовано засуджені судами або піддані репресіям позасудовими органами в період з 1939 по 1956 роки.

Для отримання статусу учасника бойових дій необхідно надати суду нотаріально завірені свідчення учасників подій, архівні документи, що свідчать про перебування в лавах ОУН або УПА, ухвали судів, ухвали про арешт та інші документи репресивних органів, документи з місць ув’язнення, депортації, усні свідчення учасників подій та інші докази, які суд може визнати достатніми для вирішення справи по суті.

У законопроекті пропонується поширити пільги на ветеранів руху опору і учасників бойових дій.

Згідно із пояснювальною запискою, закон направлений на захист національних інтересів України, є пріоритетним і носить невідкладних характер.

Як повідомлялося, низка громадських організацій закликає Президента Віктора Ющенка визнати національно-визвольну боротьбу Організації українських націоналістів і Української повстанської армії за незалежність України.

Ющенко 9 травня закликав Верховну Раду і Кабінет Міністрів зрівняти в соціальних правах ветеранів Української повстанської і Радянської армій.

Ющенко підкреслив, що воїни УПА мають історичне і моральне право володіти такими самими правами, як і ветерани ВВВ, оскільки вони боролися проти фашизму за Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *