ОСТАННІ НОВИНИ

Бібрській церкві виповнилося сто років

|

Парафіяльній церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що у Бібрці, виповнилося сто років. Як повідомляє офіційний сайт УГКЦ, вона є четвертою у цьому місті. Перша бібрська церква, освячена на честь Івана Хрестителя, була збудована ще у 1256 році.

До цього часу історичні записи говорять про дерев’яну церкву, датовану 1211 роком, яка діяла при жіночому монастирі. За словами отця Миколи Коваля, пароха греко-католицької парафії в Бібрці, першим священиком у місті, про якого написано в історичних джерелах, був отець Гринь. Він душпастирював у Бібрці з 1474 року. В 1661 році церкву Івана Хрестителя було повністю зруйновано.

У другій половині XVIII століття Богоявленську церкву перенесено в іншу частину Бібрки, т. зв. нова Бібрка. Одночасно було оновлено дерев’яні елементи храму, який освячено 1780 року. Згодом на цьому місці постала теперішня церква Покрови Пресвятої Богородиці.

На початку 1905 року в Бібрці розпочалося будівництво храму Покрови Пресвятої Богородиці. Її будували на місці старої церкви, яку обмурували кам’яними стінами. Будівництво церкви тривало всього один рік.

Серед єпископів, які відвідували греко-католицьку парафію в Бібрці, були Владика Юліян Ґбур, Єпарх Стрийський, Владика Юліян Вороновський, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Владика Софрон Мудрий та єпископ-емерит Івано-Франківський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *