ОСТАННІ НОВИНИ

Громадський форум не дозволить знести будинок, де жив Грушевський

|

Львівська обласна організація “Союзу Чорнобиль Україна” та Громадський форум Львова звернулисьдо міської влади і особисто міського голови Андрія Садового з вимогами негайно скасувати незаконне рішення міськвиконкому про знесення будинку №6 на площі Маланюка.

У повідомленні, яке поширила прес-служба Громадського форуму Львова, йдеться зокрема про те, що “увагу громадськості привернув будинок №6 на площі Маланюка, який незаконним рішенням виконкому міськради № 166 ще в 2004 р. визнано таким, що підлягає знесенню для “облаштування” прилеглої до палацу Потоцьких території. Позаправовим документ визнано тому, що він не спирався на необхідні дозволи Управління охорони історичного середовища Львова і Держбуду України ” .

Будинок №6 на площі Маланюка, як зазначено у повідомленні, є історичним, бо у ньому колись мешкав Перший Президент УНР Михайло Грушевський з дружиною і саме тут народилася їх донька, непересічна постать вітчизняної історії, Катерина Грушевська, про що свідчать дані Центрального державного історичного архіву України. Окрім цього цей будинок знаходиться в межах історичного ареалу та охоронної зони Палацу Потоцьких і подібні рішення повинні прийматися лише за погодження Державної служби охорони культурної спадщини.

„ Управління охорони історичного середовища ЛМР, 5.06.2006р спираючись на рішення консультативної ради при управлінні (протокол №10 від 14.10.2005 р), в яку входять відомі архівісти, історики, архітектори, скерувала службову записку львівському міському голові Андрію Садовому в якій просила дати відповідні доручення щодо відміни рішення міськвиконкому №166 про знесення будинку, оскільки триває процес внесення його до переліку пам’яток історії. Не зважаючи на висновки та рекомендації компетентних установ та фахівців, міським головою незаконне рішення до цього часу не скасовано ”, – йдеться у повідомленні .

У згаданому будинку орендують приміщення Львівська обласна організація “Союзу Чорнобиль Україна” та кілька державних установ.

ГФЛ припускає, що на місці знесеного будинку планують влаштувати паркінг для розміщеного поруч приватного готелю.

Вчора оглядали будин о к А. Садовий та його заступник Андрій Павлів. Р ішення чиновників – після Дня міста зібрати консультативну раду з відповідних фахівців, які б прийняли рішення. «Усі апеляції до закону, до офіційних висновків консультативної ради, до рекомендацій Держбуду і Управління охорони історичного середовища залишилися поза його увагою», – зазначено у повідомленні.

Учора ж , за ініціативи члена Громадського форуму Львова Всеволода Смеречинського, голови ЛОО «Союз Чорнобиль Україна», засідала секція збереження історико-архітектурної спадщини Форуму на якій було розглянуто дане питання. Присутні – Микола Бевз, Микола Гайда, Іван Сварник, Ліля Онищенко, Юрко Волощак та інші ухвалили одностайне рішення вимагати від міського голови Андрія Садового скасувати незаконне рішення про знесення будинку.

Обидві організації звертаються до міської влади з вимогами „ діяти у правовому полі, зважити на архівні та історичні довідки про будинок №6 на пл. Маланюка, негайно скасувати незаконне рішення міськвиконкому про його знесення ” .

У випадку ігнорування цих вимог члени організацій погрожують вдатися до пікетів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *