ОСТАННІ НОВИНИ

Суд у справі ВАТ «НПК-Галичина» перенесли на 13 липня

|

Сьогодні, 10 липня, Дрогобицький міськрайонний суд під головуванням судді Андрія Хомика провів перше судове засідання у справі позову профкому ВАТ «НПК-Галичина» до адміністрації товариства. Причиною позову стало невиконання керівництвом товариства умов колективного договору – не було виплачено «тринадцяту» зарплату за підсумками минулого року, припинено виплату надбавок за вислугу років та премій за особливі досягнення. Про це повідомив власкор Західної інформаційної корпорації у Дрогобицькому районі.

Як зазначив голова профкому Богдан Івахів, керівництво підприємства, порушуючи колективний договір, галузеву угоду і чинне законодавство України, самовільно, без погодження, з профкомом товариства припинила виплату премій та зменшило розмір надбавок. Голова профкому повідомив, що жоден наказ адміністрації, який стосується зарплати та умов праці не був погоджений з профкомом, як того вимагає чинне законодавство. Він закликав суд підтримати позов профкому, який виступив від імені більш як 900 працівників підприємства та зобов’язати відповідача відмінити рішення про зменшення надбавок та виплатити всі заборговані доплати згідно із колективним договором.

Представники адміністрації ВАТ «НПК-Галичина» заперечили позов. За їх словами, додаткові виплати можливі лише за умови спроможності підприємства виплатити ці кошти. Але на запит судді надати підтвердження неспроможності проведення таких виплат, надати їх не змогли та попросили суд перенести засідання для того, щоб вони мали змогу підготувати ці докази. Також юристи підприємства посилались на те, що підприємство цього року довший час простоювало, а отже проводити додаткові виплати у цей період є неможливим.

У відповідь на це голова профкому наголосив, що всі додаткові доплати та «тринадцята» зарплата згідно із колективним договором є складовою фонду оплати праці працівників товариства, а отже є складовою собівартості продукції і посилання на відсутність матеріальної можливості проведення цих виплат є некоректним.

Розглянувши всі аргументи, суддя Андрій Хомик виніс рішення перенести засідання на 13 липня та запропонував адміністрації ВАТ «НПК-Галичина» надати додаткові матеріали, а голові профкому конкретизувати позовні вимоги.

У коментарі голова профкому Богдан Івахів наголосив, що представники адміністрації товариства не змогли навести жодного аргументу, який би відповідав чинному законодавству та виправдовував дії із несплати частини заробітної плати працівникам товариства. Загальну суму недовиплат він оцінив у 1млн 500 тис. грн.

«Ми докладемо усіх зусиль для того, щоб вирішити цей спір мирним шляхом та недопустимо страйк працівників. У нас складається враження, що власники підприємства взагалі не в курсі цих подій», – завершив Б.Івахів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *