ОСТАННІ НОВИНИ

Військові лікарі ЗахОКу врятували життя двох пацієнтів у Львівській лікарні

|

Практичний досвід військових лікарів Західного оперативного командування, що проходили службу в миротворчих місіях на інших континентах дозволив врятувати життя двом пацієнтам Львівської лікарні, які захворіли на середземноморський лейшманіоз, про це повідомило управління прес-служби Міністерства оборони України.

За його інформацією, участь військовослужбовців Збройних Сил України у миротворчих операціях під егідою ООН та інших міжнародних організацій дозволяє нашим військовослужбовцям підтримувати фахову підготовку на рівні світових стандартів, у тому числі і в галузі військової медицини. Курси підвищення професійного рівня під час підготовки миротворчих контингентів, обмін досвідом з колегами та практичні навички, набуті під час виконання завдань за кордоном, дозволяють військовим медикам бути в курсі новітніх методів діагностики та лікування захворювань, які раніше не зустрічалися на території України. Аналогічний досвід також накопичується у військових медиків і під час проведення обсерваційних заходів після повернення миротворців на Батьківщину.

Нещодавно у пресі пройшла інформація про збереження життя двох пацієнтів Львівської інфекційної клінічної лікарні, котрі заразилися на середземноморський лейшманіоз. Останнім часом ця хвороба потрапляє в Україну через велику міграцію населення. Лікувати її у нас дуже складно, оскільки вона погано піддається ранньому діагностуванню, її лікування вимагає специфічних препаратів, які не сертифіковані на державному рівні і яких, на жаль, сьогодні просто немає в Україні.

У першому випадку на середземноморський лейшманіоз захворіла шестимісячна дитина, мати якої ще будучи вагітною, знаходилася на заробітках в Іспанії. У другому випадку тридцятивосьмирічна заробітчанка „привезла” цю хворобу з Італії.

У цій складній ситуації українські лікарі-інфекціоністи звернулися по допомогу до своїх колег з Росії, Італії, Португалії, Польщі, Грузії. Проте це лікуванню хворих не допомогло.

За словами начальника лікувально-профілактичного відділу Західного регіонального медичного управління полковника медичної служби Володимира Лівінського першими серед тих, хто допоміг необхідними медикаментами, були саме військові медики, які повернулися в Україну після виконання миротворчої місії в Республіці Ірак. Їх практичний досвід та наявність препаратів, якими комплектувалися медичні підрозділи у цій Середньосхідній країні, дозволили врятувати життя хворих жінки та дитини.

Безпосередньо, хто долучився до цієї благородної справи, були колишні начальник медичної служби 7-ї окремої механізованої бригади в Республіці Ірак та командир медичної роти цієї ж бригади підполковники медичної служби Микола Іваців та Володимир Книгиницький.

За словами головного лікаря Львівської інфекційної клінічної лікарні Юрія Дашо, на сьогоднішній день дитина одужала повністю, а жінка іде на поправку.

Військові медики Західного регіону України традиційно підтримують тісні зв’язки з цивільними колегами у виконанні свого професійного обов’язку – збереженні життя та здоров’я громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *