ОСТАННІ НОВИНИ

Пинзеник не хоче жити, як наслухається прогнозів

|

Міністр фінансів України Віктор Пинзеник не погоджується з думкою Глави Ради Національного банку, директора Інституту економіки Національної академії наук Валерія Геєця, про те, що у разі подальшого збільшення соціальних бюджетних виплат в країні можлива фінансова криза. Про це Пинзеник заявив в середу ввечері в ефірах «НТН» та «5 канал», передає “ ProUA ” .

На прохання журналіста каналу «НТН» прокоментувати цю заяву, Пинзеник відзначив: „Коли слухаєш деяких горе-спеціалістів, то не хочеться жити. Їхні прогнози чомусь обмежуються датою 26 березня. Я хотів би поінформувати наших глядачів, що на валютному ринку спокій, бюджет виконується… Міністерство фінансів мало право на позики, ми (Мінфін – «proUA») до сьогоднішнього дня не позичили жодної копійки – на обслуговуванні боргу ми економимо кошти. В нас достатньо ресурсів і по надходженнях для того, щоб виконати завдання бюджету”.

При цьому, двома годинами пізніше в ефірі «5 канал», коментуючи цю ж заяву Геєця Міністр фінансів висловився дещо делікатніше: „Хочу поінформувати, що за два місяці бюджет виконаний і ресурсно бюджет забезпечує виконання всіх показників передбачених в бюджеті. Можливо журналісти не зовсім точно сприйняли те, що сказав Геєць. Минулий рік і цей рік, вони трохи відмінні. В минулому році, розуміючи, що треба вирішувати проблеми людей, ми рятували країну від „талановитих рішень”, коли Україна опинилася в ситуації, коли мінімальна зарплата менша ніж пенсія. І тому, ми мусіли думати на кілька років вперед, щоб забезпечити Пенсійний фонд ресурсами для виплати пенсій”.

Нагадаємо, що Глава Ради НБУ, директор Інституту економіки Національної академії наук Валерій Геєць заявив про можливу фінансову кризу у разі подальшого збільшення соціальних бюджетних виплат. Про це він сказав, виступаючи на засіданні Кабінету Міністрів 1 березня. Він, зокрема, відзначив, що розпочата перед виборами 2004 року політика активного збільшення соціальних бюджетних виплат несе серйозні загрози для макроекономічної стабільності у разі продовження її реалізації. Геєць наголосив, що намітилася тенденція задоволення зростаючого внутрішнього попиту за рахунок імпорту при тому, що резерви для фінансування зростаючих соціальних виплат незабаром можуть вичерпатися.

Він також відзначив, що, незважаючи на збереження цінової стабільності в 2005 році спільними зусиллями уряду і Національного банку, ситуація може змінитися вже в 2006 році. «Якщо не вдасться зберегти курсову стабільність, а інвестиційна пасивність зберігається, то у нас є загроза серйозної фінансової кризи», – сказав він.

Серед інших негативних тенденцій, здатних спровокувати кризу, Гєєць назвав рівень зовнішнього боргу в співвідношенні до валового внутрішнього продукту, а також різке зростання обсягу залучення позик місцевими бюджетами. «Є певні моменти дестабілізацій з місцевими бюджетами, які активізувалися на ринку запозичень. Там починає зводитись фінансова піраміда», – сказав він. Геєць закликав уряд виступити ініціатором внесення змін до бюджету 2006 року для мінімізації негативних тенденцій, що намітилися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *