ОСТАННІ НОВИНИ

Обгрунтування добудови нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька представлять 15 березня

|

Фінсько-німецько-грецький консорціум компаній SWECO PIC, ILF GMBH і KANTOR представить остаточну версію попереднього техніко-економічного обгрунтування добудови українського нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька 15 березня у Варшаві (Польща). Про це «Українським Новинам» повідомив член правління польсько-української компанії «Сарматія», яка займається реалізацією проекту, Цезарій Левандовський.

Він зазначив, що консорціум закінчує формальності, пов’язані з представленням ТЕО, яке вже готове.

За даними Левандовського, презентація ТЕО проходитиме за участю міністрів економіки України і Польщі.

Левандовський не виключив участі в презентації представників інших держав, потенційно зацікавлених в проекті, відзначивши, що їх запрошення є прерогативою українського і польського урядів.

Представник «Сарматії» також повідомив, що консорціум після презентації ТЕО повинен почати переговори з потенційними інвесторами про умови участі в реалізації проекту.

За даними Левандовського, представники консорціуму уже проводили консультації з польськими компаніями PKN «Orlen» і «Lotos», які висловили попередню зацікавленість в його реалізації.

Він також назвав серед можливих партнерів проекту американські компанії ShevronTexaco і ConocoPhilips, а також казахську «Казмунайгаз».

Нагадаємо, що 20 грудня 2005 року в Міністерстві економіки Польщі проходила презентація попереднього бізнес-плану добудови трубопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька, в якій також взяли участь представники Казахстану і України.

Згідно з презентованим документом, ризик інвестицій в проект є мінімальним.

Контракт, підписаний з консорціумом в серпні 2005 року, зобов’язує підготувати бізнес-план проекту протягом 12 місяців.«Сарматія» для прискорення початку комерційних переговорів наполягла на тому, щоб базові елементи ТЕО були готові до березня 2006 року.

За даними компанії, попереднє ТЕО зокрема включатиме пропонований тариф прокачування нафти за маршрутом «Одеса-Броди-Плоцьк», що забезпечує його конкурентоспроможність, дані про необхідні інвестиції в будівництво ділянки «Броди-Плоцьк» і можливі об’єми нафти, які можуть бути поставлені цим трубопроводом до Європи. Остаточна версія бізнес-плану буде доопрацьовуватися спільно з потенційними інвесторами проекту.

«Сарматія», створена національними нафтотранспортними компаніями України і Польщі у 2004 році для реалізації проекту Євразійського нафтотранспортного коридору на базі маршруту «Одеса-Броди-Плоцьк», хоче збудувати потрібну ділянку за рахунок приватних інвестицій, сформувавши пул інвесторів до жовтня 2006 року.

В разі якщо ТЕО покаже, що проект не може бути повністю комерційним, «Сарматія» має намір звернутися до уряду Польщі і в Європейську комісію з проханням до фінансувати проект як такий, що підвищує енергетичну безпеку ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *