ОСТАННІ НОВИНИ

Україна винна в смерті Георгія Гонгадзе, вважають матір журналіста і її адвокат

|

Мати вбитого журналіста Георгія Гонгадзе Леся має намір оскаржити в суді дії влади України, яка, на її думку, допустила смерть її сина. Про це повідомив адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур, передає proUA з посиланням на «Українські Новини». «Ми вважаємо, що саме держава Україна винна в смерті Георгія Гонгадзе», – сказав Федур, нагадавши, що перед своїм зникненням Гонгадзе заявляв про переслідування його.

За словами адвоката, позов буде подано або до суду на території України або в суд за її межами, проте поки не ухвалено остаточного рішення про те, як саме це відбудеться. На думку Федура, позов буде подано до 2006 року. Адвокат прогнозує, що цей позов буде задоволено. Він вважає, що на рішення суду позитивно вплине рішення Європейського суду з прав людини за позовом Мирослави Гонгадзе. Федур також сподівається на те, що суд зобов’яже Україну виплатити матері Гонгадзе грошову компенсацію.

Нагадаємо, що раніше Європейський суд з прав людини задовольнив позов вдови вбитого журналіста Георгія Гонгадзе Мирослави проти України, і зобов’язав державу виплатити їй 100 тис. євро за матеріальний і моральний збитки.

31 травня Кабінет Міністрів запропонував вдові Гонгадзе 100 тис. євро для мирного врегулювання справи в Європейському суді з прав людини.

У відповідь на цю пропозицію Мирослава Гонгадзе закликала Україну замість пропозиції 100 тис. євро ефективніше розслідувати вбивство її чоловіка.

1 серпня Генпрокуратура завершила розслідування першої частини справи Гонгадзе проти виконавців убивства, і після ознайомлення з ним потерпілих і обвинувачених справа буде передана в суд.

Друга частина справи стосується встановлення замовників і організаторів цього злочину.

Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року; незабаром в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *