ОСТАННІ НОВИНИ

Прах Гніздовського перепоховали На Личаківському цвинтарі

|

5 листопада на Личаківському кладовищі відбулося перепоховання праху відомого українського художника Якова Гніздовського. На перепохованні були присутні відомі українській митці, представники влади, родичі та односельчани Якова Гніздовського.

Розпочалося перепоховання з поминальної панахиди, яку відслужив єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Ігор Возьняк з Собору св. Юра. Після неї він подякував усім за численне зібрання на перепоховання Якова Гніздовського і при цьому зазначив, що «Яків Гніздовський – патріот України, який усім серцем любив свій народ. Цим же йому відповідають його співвітчизники, про що свідчить їхня численна присутність тут».

Яків Гніздовський у своєму заповіті бажав повернутися на Батьківщину. «У той час багато хто змушений був мігрувати у далекі краї, зокрема – у США. Сьогодні ж один з наших героїв повертається назад», – зауважив владика І. Возьняк.

Присутній на перепохованні заступник голови комітету Верховної Ради України Микола Жулинський наголосив: «Я місяць тому був у колумбарії у Нью-Йорку, де досі покоївся прах Якова Гніздовського. Там я побачив, що у цьому колумбарії спочивають прахи інших відомих американських митців. Так я зрозумів, що Яків Гніздовський не був чужим для американського мистецтва, його вважали своїм митцем українського походження. Адже Гніздовський – це високопрофесійний митець, перед яким схиляють голови великі художники. Він був великим гравером, який зробив вічну славу для всього українського мистецтва».

По закінченні поминальних висловлювань знайомих та близьких, племінник Якова Гніздовського – Яків Гніздовський та односельчани висипали на могилу землю з рідного села митця і поставили гілочку калини, як символ рідної йому Батьківщини.

Яків Гніздовський народився у 1915 році у селі Пилипе Тернопільської області. Навчався в мистецьких академіях Варшави та Загреба. У 1949 році емігрував у США. У 1954 році відбулася його перша персональна виставка. З 1956 року два роки митець мешкав в Парижі, де у нього відбулося ще дві персональні виставки. Твори Якова Гніздовського включені у виставку сучасної американської графіки, яка об’їздила більшість країн світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *