ОСТАННІ НОВИНИ

Передача 25% акцій НПК «Галичина» визнана неконституційною

|

Конституційний Суд визнав неконституційною передачу Указом Президента від 16 липня 2004 року (зі змінами внесеними указом Президента від 14 вересня 2004) Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» 43,054% акцій нафтопереробних заводів «Укртатнафта» (Кременчук, Полтавська обл.) і 25% «Нафтопереробний комплекс «Галичина» (Дрогобич, Львівська обл.).Таке рішення КС оголосив у четвер, повідомлє proUA. З 13 суддів 10 – проголосували «за», три – «проти».

52 депутати Верховної Ради просили КС визнати цю передачу такою, що не відповідає Конституції. На думку депутатів, цей указ – це акт безпосереднього розпорядження об’єктами держвласності, оскільки суть указу у вилученні в конкретних господарюючих об’єктів пакетів, акцій, що є у власності держави і передача цих пакетів «Нафтогазу України». Відповідно до пункту 5 статті 116 Конституції таке управління об’єктами держвласності віднесено до повноважень Кабінету Міністрів і, згідно зі статтею 106 Конституції, що визначає повноваження Президента, подібні дії не входять до його компетенції.

16 липня 2004 року Леонід Кучма підписав указ «Про заходи для підвищення ефективності управління нафтовою галуззю» і зобов’язав ФДМ передати «Нафтогазу України» державні 43,054% «Укртатнафти» і 25% «Галичини» для їхньої подальшої передачі в статутний фонд «Укрнафти». Метою Указу було створення Вертикально-інтегрованої нафтової компанії (ВІНК)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *