ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська обласна влада проти викладання „Етики” у школах

|

Львівська обласна влада виступає категорично проти викладання предмету „Етика” у 5-6 класах, відповідно до рішення Міністерства освіти та науки. Відтак у 2005/2006 навчальному році у середніх школах області одну годину на тиждень викладатимуть предмет „Християнська етика”, відповідно до рішення Львівської обласної ради від 30 червня цього року. Про це повідомив під час сьогоднішньої прес-конференції заступник голови ЛОДА Ярослав Пітко.

За словами пана Пітка, зміст навчальної програми предмету „Етика” не відповідає принципам науковості, світоглядного плюралізму та української самобутності.

Крім цього пан Пітко повідомив, що обласна влада підтримує ініціативу Глав традиційних християнських церков щодо назви предмета „Християнська етика в українській культурі” як позаконфесійного і світського, що базується на українській християнській культурній традиції. А також готова ознайомити з досвідом Львівщини українське суспільство та взяти активну участь у розробці нової загальноукраїнської програми в рамках Освітньо-Церковної комісії при Міністерстві освіти та науки України.

За словами начальника головного управління освіти та науки ЛОДА Павла Хобзея, викладання християнської етики у школах не суперечитиме Конституції України, вона викладатиметься як світський предмет і чітко відмежовуватиметься від катехизації. Крім цього предмет не надаватиме перевагу одній із християнських церков, оскільки представники всіх традиційних конфесій України спільно виступили за викладання цього предмету як запоруки введення християнських цінностей, які мають бути в основі української ідеології, в освітньо-виховний процес.

Наразі викладатиметься християнська етика крім Львівської ще у двох областях – Тернопільській та Івано-Франківській.

Найбільшою проблемою у викладанні християнської етики, за словами Павла Хобзея, є недостатня кількість вчителів предмету, а також їхня підготовка, яка головним чином проводиться Українським католицьким університетом. Ще однією проблемою є те, що на державному рівні немає визначеної спеціальності „вчитель християнської етики”, тому вчителям предмету не зараховується стаж за їхню працю. Невтішною є і ситуація із випуском методичних посібників з цього курсу, а відтак і їхнє фінансування.

Що ж стосується пропизицій викладати християнську етику як факультативний предмет, то Ярослав Пітко прокоментував це так: „Якщо ми хочемо, щоб у школах велося світоглядне виховання учнів, то християнська етика повинна бути обов’язковою, а не факультативною. А держава повинна закладати стандарт виховання дітей, обов’язковий для всіх”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *