ОСТАННІ НОВИНИ

Поляки не забудуть, що українці зробили для нас – Єжи Бар

|

Державний секретар України Олександр Зінченко та керівник Бюро національної безпеки Республіки Польщі Єжи Бар вшанували пам’ять воїнів УГА покладанням вінків до меморіалу УГА на Янівському кладовищі. Вони висловили сподівання, що сьогоднішнє порозуміння – крок до тіснішої співпраці між Україною та Польщею.


„Сьогодшнішній день є без перебільшення історична подія, це подія яка поєднує мостом порозуміння минуле і майбутнє двох великих народів, двох великих націй. Це величезна політична подія, яка позначиться на десятки років в нашій історії” – зазначив О. Зінченко. Він наголосив, що пишається тією мужністю і мудрістю, яку виявили всі, хто долучився до організації і здійснення мрії польського народу. Зінченко також зазначив, що відтепер „Цвинтар Орлят” зможуть відвідувати всі поляки, які приїжджають до Львова, аби віддати честь полеглим молодим героям. „Безумовно ми вшанували і пам’ять, честь і звитягу вояків УГА – найкращої найелітнішої частини українського війська. Ми склонили голови їхній пам’яті і свідомі того, що відтепер порозуміння двох народів буде сприяти тому, що на цвинтарі, на якому лежать українські і польські вояки, будуть і українські і польські квіти” – наголосив держсекретар.

Єжи Бар у свою чергу зазначив, що поляки дуже вдячні за те, що сьогодні сталося у Львові. „Хоча ми чекали довго, але таки дочекалися. Це потрібне нам, але не тільки нам, а й наступним поколінням, бо ми тепер, як вільні народи, можемо сказати так своєму минулому, яке б воно не було” – вважає він. На його думку, сьогоднішнє порозуміння між українцями та поляками „на майбутнє буде фундаментом польсько-українського співробітництва”. Є. Бар зазначив, що, ймовірно, в цей день не всі розуміють до кінця, яке це має значення у всій Європі, але “в цю Європу не можна увійти інакше, як разом. Ми це розуміємо як ніколи раніше” – зазначив він.

За словами Є. Бара, кожен народ має свою правду і тепер потрібно вчитися того, чого не знали батьки і діди. „Тепер можу сказати – ми мудріші, ми не забудемо, що було і будемо вчитися, як добре бути разом” – наголосив він.Є. Бар висловив сподівання, що найближчим часом у Польщі теж відбудуться відповідні вшанування українських вояків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *