ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада скасувала свою рекомендацію Львівській міськраді щодо „Цвинтаря Орлят”

|

Верховна Рада України скасувала свою постанову “Про рішення Львівської міської ради щодо завершення впорядкування польських військових поховань 1918-1919 року на території Історико-культурного заповідника “Личаківський цвинтар”. “За” скасуваня постанови у ВР проголосували 247 народних депутатів з 401, зареєстрованого у залі.

Перед ухваленням цього рішення голова фракції БЮТ Олег Білорус, говорячи про необхідність скасування цієї постанови, зазначив, що це досить делікатна дипломатична ситуація, в яку потрапила наша держава. Депутат вважає, що це рішення не сприятиме успішному проведенню зустрічі двох Президентів, запланованої на 24 вересня.

На переконання Білоруса, скасування постанови зніме “між ніким і нічим не спровокований конфлікт між державами”, а також сприятиме євроінтеграції нашої держави.

Нагадаємо, що 24 червня 2005 року планується офіційне відкриття польських військових поховань 1918-1919 років за участю Президента України Віктора Ющенка і Президента Республіки Польща Олександра Кваснєвського.
Остаточне рішення про відкриття меморіалу та польських військових поховань було прийнято на позачерговій спеціальній сесії Львівської міської ради 13 червня. Депутати Львівської міськради прийняли ухвалу щодо завершення впорядкування “Цвинтаря Орлят” на Личаківському цвинтарі, враховувавши Протокол зустрічі Уповноважених Президентів України та Республіки Польща.
Відповідно до прийнятої ухвали, у центральній частині поховань буде розміщено плиту з написом польською мовою: “Тут спочиває
польський солдат, полеглий за Батьківщину”. А перед входом на Меморіал УГА та польських військових поховань буде встановлена інформаційна таблиця з написами українською та польською мовами: “Тут спочивають українські і польські воїни, які полягли у війні
1918-1919 рр.”.

22 червня Верховна Рада України рекомендувала Львівській міськраді відмінити своє рішення від 13 червня 2005 року щодо завершення
впорядкування польських військових поховань. В пояснювальній записці даної постанови зазначено, що Львівська міська влада перевищила свої повноваження, оскільки без дозволу Центрального органу охорони культурної спадщини затвердила написи. В пояснювальній записці визначається, що такі написи мають вирішуватися на державному рівні, оскільки Личаківський цвинтар є історико-культурним заповідником, повідомляє „УНІАН”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *