ОСТАННІ НОВИНИ

Затверджено заходи з безпечної експлуатації Грибовицького сміттєзвалища

|

Депутати Львівської обласної ради під час чергового пленарного засідання прийняли рішення про затвердження заходів з безпечної експлуатації Львівського сміттєзвалища в с. Грибовичі та перспективи будівництва нового полігону твердих побутових відходів для Львова. Як поінформував заступник міського голови Львова Ігор Базарник, на реалізацію цих заходів протягом 2005-2011 років передбачено використання 238 мільйонів гривень.

За словами І. Базарника, 32 мільйони гривень має виділити міськрада, обласна рада 5 мільйонів, а решту шукатимуть в інвесторів. Цьогоріч міськрада виділить 3,2 мільйони, а Львівська обласна рада своїм рішенням 200 тисяч на вирішення соціально-побутових проблем населених пунктів, прилеглих до сміттєзвалища.

Рішенням облради ЛОДА при формуванні видатків обласного бюджету на 2006 та наступні роки зобов’язали передбачити необхідні обсяги асигнувань на реалізацію заходів. Львівській міськраді також рекоментують передбачити необхідні обсяги асигнувань на виконання затвердження заходів.


Відтак, відповідно до рішення протягом кількох років потрібно: провести комплексну екологічну експертизу сміттєзвалища та прилеглих до нього територій за участі представників громадськості Грибовицької селищної ради; забезпечити експлуатацію міського сміттєзвалища шляхом виділення коштів на придбання спецтехніки, будівництва збірників інфільтратів та облаштування під’їзної дороги. Також мають провести рекультивацію сміттєзвалища та забезпечити будівництво нового полігону твердих побутових та промислових відходів. Заходи передбачають також вирішення соціально-побутових проблем населених пунктів, які прилеглі до сміттєзвалища: будівництво народного дому, завершення другої черги будівництва школи та заміна водопроводу у Грибовичах, завершення телефонізації Збиранки, проведення капітального ремонту дороги на ділянці Збиранка-сміттєзвалище, будівництво школи в Малехові та інше.

І. Базарник під час свого виступу зазначив, що наразі немає відповідної документації, але науковці вважають, що на Яворівському полігоні є місце, на якому можна було б створити сміттєзвалище, проте він у підпорядкуванні військових і з ними це потрібно буде узгоджувати. Проти можливого відкриття сміттєзвалища на Яворівщині виступив депутат Барбара. Голова ЛОДА Петро Олійник зазначив, що він погоджується з цим депутатом, але, на його думку, „якщо не зробити полігону твердих відходів, то похоронимо всі водозабори в області”.

Голова Яворівської РДА Ростислав Новоженець категорично проти, аби сміттєзвалище відкривали в його районі, оскільки, за його словами, вони і так мають проблеми Яворівського полігону та сірку. „Ми зробимо все, щоби ця ідея не мала розвитку і не потрібно перекидати проблему з одного району на інший”, – наголосив він. Новоженець вважає, що вони в районі вже мають проблему з 20-ма незаконними сміттєзвалищами, які є на території району, яку потрібно вирішити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *