Територіальні органи державного контролю за цінами, у межах повноважень, наданих постановами Кабінету Міністрів України, здійснюють планові перевірки суб’єктів підприємницької діяльності з питань дотримання мінімальних цін на цукор-пісок. З початку року рівень роздрібних цін на цукор зріс на 36 відсотків, про це повідомляє прес-служба ЛОДА з посиланням на Державну інспекцію з контролю за цінами у Львівській області.
Відповідно до доручень Уряду України та Львівської облдержадміністрації Державна інспекція з контролю за цінами у Львівській області запровадила з 1 червня щоденний моніторинг цін на цукор у роздрібній торговельній мережі та на продовольчих ринках.
Тенденція до збільшення цін на цукор у Львівській області відслідковується з другої декади березня. Роздрібні ціни зросли з 2.83 грн/кг на підприємствах торгівлі та 2.90 грн/кг на продовольчих ринках до 3.10 грн/кг станом на 30 березня. Починаючи із зазначеної дати тенденція до зростання цін втримувалась і щодекадно збільшувалася у межах 0.05 грн/кг.
Другий стрімкий стрибок цін почався з 30 квітня. В останню декаду квітня зростання цін відбулося з 3.27 до 3.41 грн/кг на підприємствах торгівлі та з 3.25 до 3.52 грн/кг на продовольчих ринках або від 0.14 грн/кг у торгівлі до 0.27 грн/кг на ринку.
Упродовж першої декади червня ціни надалі мали тенденцію до зростання. Станом на 17 червня рівень цін на цукор на продовольчих ринках становить 3.70 грн/кг та зріс за період з 30.12.2004 р. з 2.80 грн/кг або на 32 відсотки.
Найвищий рівень цін на цукор у Львові на ТзОВ “Стрийський ринок” та ТзОВ “Багіра” – 3.80 грн/кг, найнижчий рівень цін на ТзОВ “Краківський ринок” – 3.50 грн/кг. На підприємствах торгівлі рівень цін на цукор складає 3.68 грн/кг та зріс за аналогічний період з 2.73 грн/кг або на 34,8 %. Найвищий рівень цін на цукор у ТзОВ “КООП-Колосок” – 3.95 грн/кг і найнижчий у ТзОВ ТК “Інтермаркет” – 3.46 грн/кг.
Проте, починаючи з другої декади травня спостерігається певна стабілізація цін як в оптовій, так і в роздрібній торгівлі.
Згідно з розподілом обсягів виробництва цукру в розрізі областей по квоті “А” Львівській області доведено 55 тисяч тонн цукру та 495 тисяч тонн цукрових буряків.
За інформацією головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА, річна потреба Львівщини у цукрі становить понад 100 тисяч тонн. У цьому році в нашу область завезено 40 тисяч тонн цукру, фактично спожито в розрахунку на 1 людину – 39.2 кг цукру.
Виробництво цукру у 2004-2005 рр. здійснювали три цукрових заводи: ТзОВ “Золочівагро” (13801.3т), ТзОВ “Самбірагро” (3960.8т) та ВАТ “Радехівський цукровий завод” (39004.0т). З березня до червня цього року із зазначених підприємств реалізацію цукру здійснювали лише два цукрових заводи. Ходорівський цукровий завод працював у режимі бурякопункту, а Краснянський завод перебуває на консервації.
Оптова ланка торгівлі цукром в області здебільшого отримує цукор для подальшої реалізації з інших областей (Тернопільської, Волинської, Вінницької), а також місцевого виробництва (ВАТ “Радехівський цукровий завод”).
Торговельна надбавка в оптовій ланці складає від 3 до 8 %, у роздрібній торговельній мережі 9-24 %.
Реалізації цукру-піску за цінами, нижчими від встановлених мінімальних у всіх ланках його просування від виробника до кінцевого споживача перевірками не встановлено.
Регулювання роздрібних цін шляхом встановлення граничних рівнів торговельних надбавок на цукор в області не запроваджено, а лише прийнято рекомендовані торговельні надбавки у розмірах 15 % – у містах та 18% – у сільській місцевості (розпорядження голови Львівської облдержадміністрації від 28.10.2004 р. № 879 “Про недопущення зростання цін на продовольчому ринку області”).
Перевірки, проведені інспекцією у поточному році засвідчують, що 35 – 40 % із загальної кількості перевірених підприємств, не дотримуються рекомендованих облдержадміністрацією торговельних надбавок на цукор-пісок. У такому випадку інспекція надає суб’єктам підприємницької діяльності приписи щодо зменшення рівня цін.