ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська залізниця недоотримує кошти за перевезеня пільговиків

|

Щороку перевезення пасажирів-пільговиків для Укрзалізниці, зокрема й для Львівської залізниці, стає майже благодійною справою. Відповідно до ст. 9 Закону України “Про залізничний транспорт України” залізницям повинні повертати затрачені на пільгові перевезення кошти, проте лише торік збитки Львівської залізниці від пасажирських перевезень склали 397 млн грн., з них 151 млн. грн від приміських (тут враховано не тільки перевезення пільговиків, але й невідповідність тарифів реальним затратам: в окремих областях вони дуже занижені) – повідомляє прес-центр Львівської залізниці.


Кілька років тому залізничники запровадили так звані нульові квитки, щоб не виникали суперечності щодо кількості громадян пільгових категорій, які за той чи інший період скористались приміськими поїздами. Однак налагоджений облік ще не означає повну грошову компенсацію з місцевих бюджетів. Цьогоріч у бюджетах семи областей, на території яких розміщена Львівська залізниця, заплановано відшкодувати загалом 6 млн 321 тис. грн за пільгові перевезення пасажирів у приміському сполученні. Хоча це далека від реальних витрат цифра, але й цього залізничники не отримують. За чотири місяці цього року було відшкодовано лише 58% від нарахованої суми.

Залізничники зазначають, що вони перевозять у борг й інші категорії пасажирів (прикордонні війська, депутатський корпус). Відомства, до яких вони належать, теж не поспішають розрахуватись із залізницею за надані послуги. Найбільшим боржником залізниці є Міністерство освіти та науки України. За перевезення студентів воно заборгувало залізниці станом на 1 червня понад 5, 5 млн грн (ще 1 млн 840 тис. грн і 540 тис. грн за два минулих роки).


“Якби держава компенсувала залізницям всі витрати від перевезення пільговиків, то за рахунок сплати податків від цих надходжень майже 70% коштів повернулося б у бюджет. У свою чергу залізниця могла б витрачати більше грошей на оновлення рухомого складу, організацію безпеки руху на залізничному транспорті, модернізацію колії, підвищення якості та комфорту пасажирських перевезень” – наголошено у повідомленні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *