ОСТАННІ НОВИНИ

Васюник звинуватив у затягуванні вирішення проблеми польських поховань колишню владу

|

Урегулювання конфлікту навколо Цвинтаря Орлят у Львові піде на користь як українському, так і польському народам на їх шляху до європейської спільноти. Таку думку висловив перший заступник Державного секретаря України Іван Васюник, коментуючи рішення Львівської міської ради про відкриття 24 червня Меморіалу воїнам УГА та польських військових поховань 1918-1920 рр. на Личаківському цвинтарі Львова. Про це «proUA» повідомили у прес-службі Президента.


«Це є перемогою обох народів, Президентів України та Польщі, урядів обох держав, і я переконаний, що таке рішення піде тільки на користь українському й польському народам, їх майбутнім поколінням», – сказав Васюник, додавши, що 13 червня у телефонній розмові з керівником Бюро національної безпеки Польщі Єжи Баром вони обговорили проект рішення Львівської міськради і оцінили його як конструктивний.

На думку Васюника, проблема Цвинтаря Орлят могла б бути давно розв’язана, і тільки «неконструктивна позиція» попередньої центральної влади призвела до зволікання з її вирішенням.

Перший заступник Держсекретаря також нагадав про протокол, укладений за результатами зустрічі Уповноважених представників Президентів України та Польщі, Державного секретаря України Олександра Зінченка та керівника Бюро національної безпеки Республіки Польща Єжи Бара. Протоколом зокрема передбачено, що вже до 20 червня 2005 року буде узгоджено проект облаштування братських могил 366 українців, які трагічно загинули у 1945 році в одному з сіл Польщі. Крім того, згідно з документом, планується облаштування на території Польщі монумента українсько-польського примирення. Українська сторона, в свою чергу, увічнить пам’ять більш як тисячі поляків, які загинули в одному з сіл Львівщини.

Васюник висловив переконання, що вирішення питання з Цвинтарем Орлят є прикладом, який має стимулювати як український політикум, так і суспільство загалом, крок за кроком прийти до всеукраїнського примирення. «Я думаю, що ця позиція Президента буде підтримана громадськістю. Це ще раз підтверджує, що українська нація є консолідованою», – зазначив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *