ОСТАННІ НОВИНИ

Працівники Нацмузею закликають втрутитися у боротьбу проти директора музею

|

Працівники Національного музею у Львові оприлюднили звернення до громадськості міста стосовно кризового становища, яке склалося в закладі, повідомила завідувач відділу графіки музею Олена Кіс-Федорук. Подаємо текст звернення повністю:

«Національний музей у Львові є однією з найбільших скарбниць України, де зберігаються унікальні збірки ікон, кириличних стародруків, графіки, мистецьких творів ХІХ–ХХ ст. У 2005 році виповнилося 100 років від заснування музею великим подвижником українського релігійного і культурного життя митрополитом Андреєм Шептицьким.

На жаль, сьогодні музей переживає велику кризу. Виняткова професійна некомпетентність й байдужість до української культури директора Т. Г. Лупій, фінансові та інші зловживання змусили колектив Музею висловити їй недовіру. У відповідь почалися нестерпні адміністративні переслідування працівників, морально-психологічний тиск з незаконним, на наше переконання, залученням силових структур – СБУ, МВС, Прокуратури.

У цей кризовий час на межі руйнації перебуває палацовий будинок – історична колиска Національного музею (на вул. Драгоманова, 42); нищиться у невідповідних умовах зберігання, після частих затікань і затоплення у листопаді 2004 року, найбагатша в Україні збірка кириличних стародруків; зривається експонування унікальної пам’ятки українського бароко – Богородчанського іконостасу, 300-ліття якого виповнюється цього року, відкриття експозиції, присвяченої засновникові Музею митрополитові Шептицькому, видання ювілейного альбому та інші заходи; у стані психологічного розколу і морального протистояння перебуває колектив, якого вже не зможе згуртувати теперішній директор, що втратив у ньому будь-який авторитет.

Наші відкриті листи, звернення, скарги на дії Т.Г.Лупій залишилися без відповіді. Не було реакції також на запити депутатів Верховної Ради України. Сьогодні, доведені до відчаю науковці (а це 95% наукового колективу, більшість з яких уже понад 20–30 років працюють у Музеї), захищаючи честь своєї установи і професійну гідність, змушені вдатися до крайньої форми протесту – голодування.

Звертаємося до кожного громадянина, кому небайдужа доля українських культурних цінностей, з нашою тривогою: без Вашого втручання столітні традиції Музею як великого осередку національної культури можуть бути перервані.

Науковий склад Музею». Про це повідомляє Західна інформаційна корпорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *