ОСТАННІ НОВИНИ

У Павлокомі вшанували пам`ять українців загиблих у 1945 році

|

29 травня у селі Павлокома (Республіка Польща) відбулося вшанування пам’яті вбитих українців з нагоди 60-річчя масових вбивств українців на теренах Надсяння.


Про це „Прес-Тайм” повідомив голова товариства „Надсяння” Володимир Середа, який теж брав участь у заході.


Володимир Середа розповів, що до Павлокоми зі Львова прибуло близько 100 осіб, включно з представниками товариства „Надсяння” та представників Львівської облради.


У заходах також взяли участь понад 100 місцевих українців, серед яких митрополит Української Греко-Католицької Церкви у Польщі владика Іван Мартиняк з Перемишля, Секретар головної ради об’єднання українців у Польщі Петро Тима. Митрополит Мартиняк разом з трьома священиками взяли участь у панахиді і в релігійній і громадянській, яка відбулася у Павлокомі.


Володимир Середа відзначив суттєву зміну у ставленні місцевого населення до українців. „Якщо у 1995 році ми мали різкий спротив місцевого населення. Тепер же ми не відчуваємо жодної агресії зі сторони місцевих мешканців”, – зауважив він. При цьому Володимир Середа зазначив, що польська сторона дуже скептично ставиться до гідного вшанування українців, які „були вбиті лише за те, що вони українці”.


Протягом березня-квітня 1945 року у селах Березка, Бахів і Павлокома та інших на теренах Надсяння було вбито по декілька сотень українців.


3 березня 1945 року у селі Павлокома було вбито 365 українців, які були згодом поіменно встановлені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *