ОСТАННІ НОВИНИ

Новоженець побоююється затоплення Яворова

|

«Припускаю, що створення штучного озера «Яворівське» на території закритого кар’єру ЯДГХП «Сірка» може спричинити затоплення міста», – повідомив Західній інформаційній корпорації голова Яворівської РДА Ростислав Новоженець.

Він вимагає від проектантів та виконавців робіт спрогнозувати всі можливі ситуації, зокрема, карстові явища, підняття рівня води, зростання кількості опадів, повінь. Р.Новоженець заявив кореспонденту ЗІКу, що він розуміє вагу створення такого великого водоймища для району та для Львівщини.

«Роками думали лише про те, як здобути мінерал, тому упродовж десятиліть сірчаного виробництва частина району перетворилася в «місячні ландшафти», – наголосив Р.Новоженець. Він переконаний, що вже зараз потрібно спрогнозувати всі можливі ситуації, щоб випередити будь-яку техногенно-екологічну катастрофи. Зокрема, випередити збільшення об’єму води у річці Шкло, що може спричинити підтоплення навколишніх сіл, а також Яворова», – застерігає Р.Новоженець.

Натомість технічний директора ЯДГХП «Сірка» Казимир Пресліцький вважає, що озеро спроектоване якісно, тому ніякої загрози немає.

К. Пресліцький звернув увагу на те, що під час великих дощів у 1998 році Яворів не був підтоплений, бо 3,5 мільйона кубометрів води було спрямовано у два водосховища. Наразі створено ще три нових водосховища. Розробляється також проект вихідного каналу, за допомогою якого здійснюватиметься регулювання рівня потрапляння води у річку Шкло.

Щодо якості води, то уже три роки поспіль фахівці проводять аналізи, відбирають проби на мінералізацію. «Про те, що із підвищенням рівня озера у воді зменшується кількість сірководню свідчить той факт, що в озері з’явилася риба», – переконаний К.Пресліцький.

У коментарі ЗІКу голова Яворівської районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Богдан Гельнер зазначив, що для попередження небезпеки необхідно, аби керівники та фахівці ВАТ «Гірхімпром» організували авторський нагляд за виконанням робіт з ліквідації кар’єру ЯДГХП «Сірка» та створили рекреаційну зону.

А от начальник відділу державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки ГУ МНС України у Львівській області, підполковник Михайло Батайло переконаний, що на озері необхідно створити акредитовану рятувально-водолазу службу з відповідним оснащенням, а також провести додаткову протиаварійну експертизу проектної документації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *