ОСТАННІ НОВИНИ

Виконком прийняв рішення про відновлення „Високого Замку”

|

Під час сьогоднішнього засідання виконком Львівської міської ради прийняв рішення про проектування, реконструкцію та відновлення ландшафтно-архітектуроного комплексу „Високий Замок”. „Це історичне рішення” – наголосив міський голова Львова Любомир Буняк і запропонував всім присутнім на засіданні виконкому сфотографуватися з цієї нагоди на фоні Ратуші.

Наразі йде мова про те, аби розпочати процес і виконати першу чергу будівництва – відновити одну з веж та частину стіни. Рішення виконкому передбачає, що потрібно буде: здійснити проектування, реконструкцію та відновлення ландшафтно-архітектурного комплексу „Високого Замку”; надати управлінню капітального будівництва функції замовника; УКПБ має одерждати вихідні дані на проектування, виготовити проектно-коштористу документацію, оголосити та провести тендер на реконструкцію та відновлення до 30 червня. Після тривалих дискусій члени виконкому додали ще кілька пунктів, відповідно до яких буде організовано спеціальний фонд, куди при бажанні мешканці міста зможуть вносити певні кошти, а також Л. Буняк запропонував створити спостережну раду, до складу якої можуть входити представники громади Львова, але серед них не має бути представників виконавчих структур.

Головний архітектор міста Василь Каменщик наголосив на тому, що інженерно споруда не є складною. Водночас, він відкинув закиди деяких присутніх на виконкомі про те, що „Високий Замок” буде просто муляжем. В. Каменщик зазначив, що у світі є багато випадків, коли зруйновані споруди відновлювали, наприклад: королівський замок під Прагою, Старе місто у Варшаві тощо. Його співдоповідач, керівник спецалізованого науково-реставраційного інституту „Укрзахідпроектреставрація” Володимир Швець повідомив, що під час відновлення першої черги „Високого Замку” не буде порушено складну інфраструктуру, яка є у цьому місці. Водночас він зазначив, що архіологічні роботи будуть надалі проводити і не виключено, що нові знахідки, дещо видозмінять той вигляд „Замку”, який сьогодні віртуально презентували представникам виконкому. „Теоретично перша частина завершена, але не виключено, що буде внесено певні корективи, якщо будуть нові знахідки” – вважає він. „З точки зору будівельної технології – це простий об’єкт” – наголосив В. Швець, додавши, що єдиний недолік – будівництво потрібно буде проводити на горі, відтак будуть певні незручності з постачанням будматеріалів.

Міський голова наголосив на тому, що зараз не варто говорити про те, що місто повине витрачати кошти на інші важливіші речі. Л. Буняк переконаний, що комплекс „Високий Замок” приваблюватиме туристів і буде символом незнищенності української нації. Мер запропонував затвердити положення про пожертвування на відновлення „Висогого Замку” і переконаний, що імена меценатів буде вписано в історію замку у певний спосіб (у книзі, на цеглинах чи на спеціальних дощечках). „Я вважаю,що це рішення одне з найкращих за часів нашої каденції” – зазначив Л. Буняк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *