ОСТАННІ НОВИНИ

УГКЦ проти запровадження в школах предмету “Етика” – звернення

|

Прес-служба Української греко-католицької церкви оприлюднила звернення комісій УГКЦ з приводу запровадження з наступного начального року в школах предмету “Етика”. Як стверджують автори звернення, зміст запропонованої навчальної програми даного предмету “такий, що систематично і цілеспрямовано буде нищити душі наших дітей і деморалізувати їх”. Подаємо текст звернення:

Звернення

Комісій Києво-Галицької митрополії УГКЦ до батьків, духовних провідників, педагогів з приводу відстоювання прав на викладання в загальноосвітніх навчальних закладах предемета “Християнська етика”

Українська Греко-Католицька Церква від початків національного і церковного відродження у 1991 році як пріоритет поставила завдання християнського виховання шкільної молоді. Ця материнська турбота Церкви виявилась у підтримці ініціативи батьків та освітян щодо перших кроків по впровадженню шкільного предмета «Основи християнської моралі», розробці експериментальних програм та перших навчальних посібників. Навколо цієї благородної ідей об’єдналися небайдужі педагоги, священики, монахи і монахині. У всіх них було одне палке бажання, щоби Ісус Христос мав місце у зранених атеїстичним минулим серцях, щоби зросити спрагнені Бога душі християнськими моральними засадами.

Наша Церква покликала до життя Катехитичну Комісію, Катехитично-Педагогічні інститути у Львові та у Дрогобичі, катехитичний факультет в Івано-Франківську, катехитичні курси та курси вчителів християнської етики в більшості наших єпархій, Комісію у справах шкільництва, Комісію „Справедливість і мир”, які спільно покликані в різний спосіб працювати для однієї цілі – християнізації дітей та молоді.

Праця над навчальними програмами, посібниками, підготовкою педагогічних кадрів сприяла налагодженню співпраці з братніми православними Церквами, результатом якої стала перша спільна Програма з християнської етики для загальноосвітніх середніх шкіл. Вирішальне значення мала ухвала сесії Львівської обласної Ради від 7 жовтня 1997 року та аналогічні рішення обласних Рад Тернопільської, Івано-Франківської, Рівненської областей.

Велика подяка належить Богові Творцеві за дар жертовності та посвяти вчителів, які дуже часто за власний кошт та завдячуючи підтримці своїх родин і парохій, долаючи упередження консервативних суспільних сил чи навіть перевірки прокуратури все ж зберегли і передали скарб християнського виховання і культурної спадщини для майбутніх поколінь українського народу. За майже п’ятнадцять років десятки тисяч дорослих і дітей пізнали дорогу до Бога і до Храму у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Рівному, Ужгороді, Донецьку, Одесі, у Києві. Дуже часто діти, які мали нагоду пізнати християнські цінності, допомогли своїм батькам зберегти сім’ю, усвідомити сенс власного життя, повернутися до українських релігійних традицій.

У повній мірі виявився благотворний ефект цілісного виховного підходу до гармонійного розвитку дитини як єдності Духу – душі – тіла. На практиці здобуто унікальний для нашої держави досвід співпраці Сім’ї – Школи – Церкви – Держави.

Тому з болем і тривогою у нашій Церкві, як і в педагогічному, батьківському і учнівському середовищі ми дізналися про рішення Міністерства освіти і науки України запровадити з наступного, 2005-2006 навчального року, як обов’язковий для вивчення предмет «Етика». Зміст запропонованої навчальної програми даного предмету такий, що систематично і цілеспрямовано буде нищити душі наших дітей і деморалізувати їх. Наприклад, нашим дітям пропонують «самостійно визначати Добро і Зло (з великої літери!!!), як важливу умову життя громадянського суспільства»; нав’язується матеріалістичне розуміння сутності людини «Людина – частинка природи» чи, навпаки, пропонують для вивчення тему «Якби я був чарівником». А чого варте звернення до теми «безпечного сексу» у 6 класі школи чи «Кохання і безкультур’я у статевих відносинах», наслідком вивчення яких мають бути вміння учня «розуміти наслідки безкультур’я у статевих відносинах». Фактично – запропонована для обов’язкового вивчення етика, яка не базується на Божій Правді стоїть на крихкому фундаменті перехідних людських міркувань і означає наругу над скарбом нашої української християнської традиції.

21 травня цього року, у Львові відбулася регіональна нарада з питань християнської етики і виховання за участю представників державних, освітніх, церковних структур, громадсько-педагогічних організацій, яка ухвалила наступні пропозиції:
1.

Враховуючи позитивний багаторічний досвід викладання предмету „Християнська етика” в загальноосвітніх навчальних закладах, вважаємо неприпустимим впровадження запропонованого предмету «Етика» у 5-6 класах загальноосвітньої середньої школи України.
2.

Вимагаємо включити з наступного 2005-2006 навчального року в інваріантну частину базового навчального плану для загальноосвітніх навчальних закладів предмет „Християнська етика” в областях України, де є рішення обласних рад народних депутатів про запровадження викладання цього предмету (на даний час – Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська області).
3.

Враховуючи соціо-культурний контекст та наявність професійно підготовлених кадрів і навчально-методичного забезпечення, пропонуємо поетапно запроваджувати вивчення предмету «Християнська етика» в інших областях України.
4.

Внести у „Перелік напрямів та спеціальностей”, за яким здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах України, спеціальність „вчитель християнської етики”.

Як і всяке добре діло, «християнська етика і виховання» для майбутніх поколінь потребує нашої єдності у молитві та в організованих за підтримки Церкви громадських акціях. Нині настав час, коли ми – усі разом: діти і батьки, духовні провідники і педагоги маємо святий обов’язок активно діяти для відстоювання своїх людських, релігійних і громадянських прав. Не біймося! Не будьмо байдужими! Збираймо підписи вірних під зверненнями до влади! Звернімося за допомогою до наших депутатів усіх рівнів, щоби прийняти рішення, котрі забезпечать нашим дітям право і в родині, і в школі, і в суспільстві бути собою: свідомими громадянами, українцями, християнами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *