Українські суди не знайомі з Європейською практикою судочинства

|

Такий висновок зробили експерти проекту “впровадження європейських стандартів в судову практику України” на сьогоднішньому засідання прес-клубу реформ. Львівські суди також не охоче послуговуються Європейською конвенцією. Водночас до Європейського суду щороку надходять тисячі заяв від українських громадян. В більшості наші громадяни позиваються на свою ж державу і виграють суд.

Найчастіше українці скражаться у Європейський суд на невиконання рішень, винесених українськими судами. На другому за чисельністю позовів місці – кримінальні справи. На третьому – позови з майнових питань, повідомила під час сьогоднішнього засідання керівник проекту “Впровадження європейських стандартів в судову практику судочинства” Олена Грабовська.

На разі у Європейському суді чекають на розгляд тисячі позовів від українців. Натомість українські суди, за словами Олени Грабовської, Європейського законодавства не знають. Львівіські суди – не виняток. Одна з причин незнання – погана матеріальна база, – зазначає Олена Грабовська.

Українське законодавство в більшості відповідає європейському, повідомила експерт проекту Олена Кречетнікова. Проте деякі законопроекти настільки застарілі, що викликають у європейських суддів шок, – каже Олена Кречетнікова.

Організатори проекту вирішили навчити українських суддів, юристів та адвокатів нормам європейського судочинства. Відтак видали книжку, яку безкоштовно розповсюджуватимуть серед українських, і львівських зокрема, захисників закону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *