ОСТАННІ НОВИНИ

Перспективи та небезпеки адміністративно-територіальної реформи обговорили під час круглого столу

|

Сьогодні відбувся круглий стіл на тему „Адміністративно-територіальна реформа: перспективи та небезпеки”. Ініціатором цієї зустрічі була ЛОО УНП. Доповідачі переконували, що адміністративно-територіальна реформа потрібна, але вона не на часі. Йшла мова і про велике навантаження на держбюджет, яке принесе проведення ції реформи, і про можливість певної дестабілізації в окремих регіонах.

Зокрема, на думку доцента ЛНУ ім. І. Франка Мирослава Дністрянського потрібно перш за все визначитися, чи буде адімінстративно-територіальна реформа радикальною, чи зміни вноситимуть поступово. „На мою думку, радикально адміністративно-територіальну реформу проводити недоцільно, оскільки вона може в певних районах зумовити елементи дестабілізації” – важає пан Дністрянський. Серед позитивів законопроекту про територіальний устрій України він назвав лише те, що це не буде спроба укрупнення адміністративних одиниць вищого рівня, а також, що з’явиться нова категорія одиниць – містечка.

„Сьогодні проведення адміністративно-територіальної реформи – не нагальна потреба, її треба проводити в комплексі з реформами, які було розпочато раніше” – вважає доцентр Львівського регіонального відділення Інституту державного управління Ігор Солян. На його думку, потрібно сформувати стратегію реформування усього державного устрою, а не постійно вносити зміни в конституцію. І. Солян наголосив, що проведення реформи наразі не готові, вона активізує проблеми сепаратизму, проблеми фінансового забезпечення, оскільки навряд чи в держбюджеті є достатньо коштів саме для територіального реформування. Також буде проблема з кадровим забезпеченням.

Якби всі попередні реформи було нарешті завершено, то навряд чи був би потрібен віце-прем’єр з проведення територіальної реформи – переконана депутат Львівської міськради Віра Лясковська. На її думку, наразі важливіше завершити проведення земельної та майнової реформ, вирішити колізії бюджетного кодексу та проблеми з існуванням міст-сателітів.

Як повідомив на початку зустрічі голова ЛМО УНП Юрій Кужелюк, подібні обговорення ЛОО УНП планує ініціювати по районах, щоби ознайомити людей з тиким явищем, як територіальна реформа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *