ОСТАННІ НОВИНИ

Справу про вкрадені документи у Львівському архіві намагаються зам’яти - Дашкевич

|

“Ми не знаємо, хто чинить неподобства у Львівському державному історичному архіві”, – заявив у четвер на прес-конференції Ігор Гирич, завідуючий відділом джерел кінця 19- початку 20 століття Інституту української археографії та джерелознавства ім. Грушевського, повідомляє кореспондент «proUA».

По словам Ярослава Дашкевича, директора Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. Грушевського: “Ми сподівалися, що з приходом нової влади в Україна ситуація з станом архівної справи зміниться на краще, але багато музеїв не мають навіть приміщення”.

За його словами, існує тенденція до утаємничення справи щодо крадіжки архівних джерел з Центрального державного історичного архіву у Львові. Він відзначив, що досі не оприлюднено список вкрадених документів, на працівників архіву чиниться тиск, а правоохоронці не хочуть навіть брати свідчення у працівників архіву.

Дашкевич не оприлюднив список вкрадених документів, але повідомив, що зникли: листи Грушевського, Драгоманова, Шептицького, Куліша, 66 королівських грамот, книги Католицького собору у Львові, фотографії першої половини 20 століття, справи, пов’язані з єврейським населенням Галичини.

Ще одне табу для громадськості, за словами Дашкевича, – грошова вартість вкраденого. За інформацією Дашкевича, вкрадене вже вивезли за кордон. “А Інтерпол і досі не повідомлений”, – зазначив він. “Все робиться для того щоб зам’яти справу”, – сказав Дашкевич.

“Треба припинити дезінформацію громадськості, оголосити список вкрадених документів і оцінити збитки”, – наголосив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *