ОСТАННІ НОВИНИ

Адміністративно-територіальна реформа не на часі – Михайло Сирота

|

Адміністративно-територіальна реформа в Україні потрібна, але навряд чи вона стоїть на першому місці – зазначив під час сьогоднішньої зустрічі з львівськими журналістами батько Конституції України, лідер Трудової партії України Михайло Сирота. На його думку, адміністративно-територіальна реформа призведе до обмеження повноважень органів місцевого самоврядування, які втратять право власності на землю і матимуть у своєму підпорядкуванні лише комунальну власність.

М. Сирота наголосив, що адмінстративно-територіальна реформа також передбачає перехід до територіальних громад і такі одиниці повині налічувати п’ять тисяч осіб, що для українських сіл призведе до певної втрати повноважень: буде одна сільська рада на 8-10 сіл, а відтак, доведеться проводити перерозподіл земель.

На його думку, замість проведення політичної, адмінстративної та конституційної реформ, варто було б акцентувати увагу на розвиткові малого та середнього бізнесу, місцевого самоврядування та аграрного комплексу. „Потрібно не боротися за владу, а обмежувати державну владу на користь місцевого самоврядування” – вважає Михайло Сирота. До речі, він також висловив сумнів, що політична та інші реформи будуть звавершені до кінця каденції цієї ВРУ, швидше за все, питання про політичну реформу буде проголосоване вже після парламентських виборів.

М. Сирота не проти адмінстративно-територіальної реформи, але іншого зразка. Вона, на його думку, має розширювати повноваження органів місцевого самоврядування, а не обмежувати. Відтак, він згадав утворений під час революції у Львівській облраді виконавчий комітет. Саме через формування виконкомів у районних та обласних радах, за словами лідера ТПУ, можна розширити повноваження органів місцевого самоврядування. Проте, тоді виконком Львівської облради був не легітимним, відтак, одним з бажаних кроків реформування, на думку М. Сироти, мало б бути створення правового підгрунтя для утворення виконкомів.

Трохи незрозумілою для журналістів стала участь у прес-конференції заступника голови Львівської міської ради Василя Лозинського. М. Сирота пояснив це давніми дружніми стосутками між ними, а також дотичністю В. Лозинського до цієї теми, як заступника мера із питань землевпорядкування. Щоправда, згодом, розповідаючи про потребу активізації роботи партії напередодні виборів, М. Сирота зазначив, що, розлядаючи представників регіону, як потенційних політичних союзників, у міськраді таким він бачить саме В. Лозинського. М. Сирота наразі відмовився коментувати можливість вступу В. Лозинського в партію чи його співпраці з ТПУ, аргументуючи це тим, що наразі жодних домовленостей між ними не було.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *