ОСТАННІ НОВИНИ

Газета „Ратуша” конфліктує з керівництвом Львівської міськради

|

Виконуючий обов’язки головного редактора газети „Ратуша” Микола Савельєв виступив сьогодні у прямому ефірі телекомпанії „Львів-ТБ” з повідомленням про конфлікт трудового колективу редакції газети з керівництвом міської ради. Причиною цього, за словами М.Савельєва стала більш ніж наполеглива вимога одного з високопоставлених чиновників мерії опублікувати в „Ратуші” замовний матеріал.

Редакція „Ратуші” вважає, що цей об’ємний матеріал (23 друкованих сторінки) наповнений неправдивими або бездоказовими звинуваченнями на адресу багатьох відомих у Львові людей. Публікація цього матеріалу, стверджує М.Савельєв, приведе не лише до компроментації газети та її можливого закриття внаслідок численних судових позовів про образу честі і гідності, а й загострить стосунки між міською радою та обласною владою, політичними партіями, засобами масової інформації.

Окрім того, матеріал підписано вигаданим прізвищем Францішек Кафкин. М.Савельєв каже, що здогадується, хто сховався за псевдонімом – люди, які у часи „помаранчевої революції” активно поливали брудом її учасників. „Сьогодні ці люди у своєму стилі знову збираються повчати львівську громаду, як їй потрібно жити” – наголошує він.

Микола Савельєв заявив, що готовий виступити на сесії міської ради, аби донести свою позицію до депутатів. „Засновником газети є міська рада, а не окремий чиновник, їй і належить дати оцінку ситуації, що склалася” – стверджує журналіст.

Кілька днів тому трудовий колектив „Ратуші” прийняв заяву з приводу існуючої ситуації, яку надіслав на адресу кількох відповідальних осіб у Львівській міській раді. Жодної реакції на цю заяву з боку її адресатів, за словами М.Савельєва, поки що немає. Текст заяви подаємо повністю:

«В.о. керуючого справами Львівського міськвиконкому п. Ірині Романів, секретарю Львівської міської ради п. Зиновію Сірику, начальнику інформаційно-організаційного управління п. Ярославу Галицькому, начальнику юридичного управління п. Василю Фіголю, голові депутатської комісії з законності п. Антону Ружицькому

Лист-звернення за № 22 від 13 квітня 2005 року

Редакція газети «Ратуша» від прес-служби Львівської міської ради в електронному варіанті отримала матеріали, які виданню запропоновано розмістити на його шпальтах. Оскільки матеріал не підписано (підписано псевдонімом), тобто, він є анонімним, редакція просить усі відповідальні за це служби міської ради і міськвиконкому дати наступні роз’яснення:

1. Чи справді запропонований для публікації матеріал є необхідним для друкування в газеті «Ратуша» і зачіпає актуальні теми життя міської громади? (Чи він був розглянутий і затверджений на виконкомі, на сесії міської ради, у ньому піднімаються важливі теми діяльності комунальних служб, він підготовлений прес-службою Львівської міської ради тощо). Відповідь-підтвердження редакція хоче отримати в письмовій формі, оскільки є застереження, що ця публікація може бути не узгоджена з відповідними службами міськвиконкому і міської ради та призведе лише до ескалації конфлікту між міською та обласною владами, між міською владою і ЗМІ, між міською владою та суддями, між міською владою та політичними структурами.

2. Загальна кількість друкованих знаків запропонованої для друку статті – 56 тисяч, що становить 5 шпальт нашої газети. При ціні однієї шпальти 3 480 гривень загальні збитки від публікації становлять 17 тисяч 400 гривень, що є значною сумою, враховуючи бюджетне фінансування нашого видання (а це гроші платників податків). Яка саме юридична структура буде компенсувати нашому ЗМІ ці фінансові витрати?

3. Оскільки в матеріалі міститься низка неточностей, грубих перекручень фактів чи їх інтерпретація, оприлюднюються факти документально непідтверджених зловмисних дій, прямі звинувачення конкретних політиків, посадових осіб, людей бізнесу у службових зловживаннях і скоєнні кримінальних злочинів, редакція газети «Ратуша» просить у письмовій формі повідомити прізвище автора (чи групи авторів), щоб узгодити з ними робочі питання і мати власний юридичний захист на випадок судових позовів.

4. Зважаючи на вищеперераховані обставини, редакція газети «Ратуша» просить юридичне управління Львівської міської ради провести ґрунтовне юридичне дослідження запропонованої до друку статті і у письмовій формі дати юридичне обґрунтування з правової точки зору можливості появи на шпальтах газети такої публікації та вказати на всі юридичні застереження з погляду пред’явлення майбутніх судових позовів до видання.

5. Просимо зважити на те, що на зборах трудового колективу було прийнято спільне рішення про недопущення появи на шпальтах газети друкованих публікацій осіб, які зганьбили себе і львів’ян постійними видруками у львівській пресі статей замовного і наклепницького змісту, в яких в грубій і неприйнятній формі поливали брудом «помаранчеву опозицію», політиків і громадян, які цю опозицію підтримували. «Помаранчева революція» і зміни в суспільстві виникли не в кабінетах чи сесійних залах, а в серцях людей, і сьогодні ті, хто виступав проти цих змін, просто не мають морального права повчати громаду міста, якими ці зміни повинні бути.

В.о. головного редактора газети «Ратуша» Микола Савельєв»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *