ОСТАННІ НОВИНИ

Виявили факти зловживань у кількох навчальних закладах

|

Позавчора в ЛОДА відбулося чергове засідання комісії з питань виявлення фактів корупційних діянь та забезпечення прозорості функціонування закладів та установ освіти у якому взяли участь 12 осіб – повідомляє ЛОДА.


Як повідомив начальник відділу головного управління освіти і науки ЛОДА, секретар комісії І. Сислюк, на засіданні заслухано узагальнюючу довідку щодо порушень у Великолюбінській спецшколі-інтернаті. Як уже повідомлялося раніше виявлено факти фінансового зловживання директором школи, для перевірки яких створено комісію, до складу якої входили представники головного управління освіти і науки, КРУ у Львівській області, відділу УДСБЕЗ по боротьбі із злочинністю у бюджетній сфері МВС України у Львівській області.


Здійснивши перевірку фінансово-господарської діяльності школи комісія визнала, що такі факти справді були. Проведеними інвентаризаціями товарно-матеріальних цінностей виявлено недостачу в сумі 169,88 гривень. Не здійснювався контроль щодо використання коштів за телефонні розмови і як наслідок необхідно відшкодувати кошти за приватні телефонні розмови в сумі 493 грн. Допущено порушення в оплаті відряджень, за що школа-інтернат повинна відшкодувати кошти за відрядження у сумі 2102 грн. В медичній частині школи-інтернату відсутній облік руху медикаментів, у більшості дітей немає рекомендацій лікаря щодо призначення відповідних медикаментів. Значні порушення виявлено у частині нарахування і виплати заробітної плати, зокрема виявлено недоплату в сумі 2065 грн. 22 коп., переплату – 39 грн. Директор визнала факти фінансового зловживання, свідченням чого стала її заява на звільнення.


Розглянуті також звернення, які надійшли на директора Стрийського Центру творчості учнівської молоді Жовту М.С. щодо незаконної оплати гуртка „Аеробіка” та оренди приміщення. Визнано, що порушень з боку директора немає, оскільки рішенням батьківських зборів від 20.09.2004 року (протокол №2) встановлено вносити добровільні пожертви в розмірі 10 грн. для зміцнення матеріальної бази. За цей час закуплено музичний центр, пошито костюми тощо. Кошти за аренду залу поступили у вигляді добровільних пожертв і здані на спецрахунок згідно прибуткових касових ордерів. Використовуються для проведення ремонтних робіт.
Вивчено достовірність фактів, які надійшли від громадян по „телефону довіри” щодо проведення тестувань учнів з класу в клас у загальноосвітній школі № 4 м. Львова. З метою обговорення зазначених негативних явищ в установах освіти м. Львова, управління освіти планує проведення наради керівників навчальних закладів.


У загальноосвітній школі № 93 м. Львова здійснюється поділ класів на групи при вивченні математики, хімії, фізики та біології за плату батьків. Поділ класів на групи здійснюється за бажанням батьків і відповідно укладено угоди між адміністрацією школи та батьками учнів. У 2004 році контрольно-ревізійним управлінням м. Львова здійснювалася перевірка фінансово-господарської діяльності  загальноосвітній № 93. Серед питань, які вивчалися було питання і поділу класів на групи за плату батьків. За результатами перевірки порушень не виявлено. В свою чергу управління освіти Львівської міської ради планує вивчити доцільність та результативність поділу класів на групи за плату батьків.


Комісією визнано, що багато анонімних звернень громадян, які надходять по „телефону довіри”, не містять конкретних даних (хто проводить збір грошей, на які потреби), а значить перевірити таку інформацію на предмет зловживання неможливо. У зв’язку з цим комісією прийнято рішення не розглядати анонімні звернення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *