ОСТАННІ НОВИНИ

Ціни на молоко та м’ясо зросли

|

За період січень-березень п.р. в області спостерігається тенденція до підвищення цін на продукцію тваринного походження та окремі групи овочевої продукції, повідомила начальник державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області Наталія Фурдичка прес-службу Львівської ОДА.

Так, середні роздрібні ціни на продукти тваринного походження зросли в межах від 2 до 18%, в т.ч.: молоко 11%, сметана – 2%, масло – 11%, сир – 18%; яловичина – 10%, птиця – 15%.

Основними причинами зростання цін на м’ясо та м’ясопродукцію є зменшення в області у 2004р. в порівнянні до 2003р. поголів’я ВРХ з 456.9 до 395.0 тис.гол. або на 13% та пов’язане з цим зменшення виробництва м’яса та субпродуктів 1 категорії на 39.7%. При цьому, у 2004р. мала місце тенденція до зростання обсягів виробництва ковбасних виробів на 10.1відс.

У зв’язку з перешкодами у митному переоформленні вантажів, що мали місце у зазначеному періоді, зменшені обсяги виробництва м’ясопродуктів (ковбасних виробів) із м’яса, що ввозилось в область із спеціальних економічних зон та Республіки Польща. Зокрема, підприємством “Барком”, яке займає 10 відс. ринку ковбасних виробів в області, у лютому-березні п.р. із зазначених причин знижено виробництво на 10.5відс.

Реклама партнерів

Основною причиною зростання цін на м’ясо птиці є збільшення оптово-відпускних цін виробниками через зростання цін на живий молодняк, ціна якого у поточному році зросла з 1.60 до 2.40грн, а також подорожчання кормової бази та харчових добавок (премікси, кукурудза).

Зростання роздрібних цін на молочну продукцію має сезонний характер та обумовлене, в основному, зростанням закупівельних цін на молоко базисної жирності з 950 до 1200грн/т.

Тенденція до зростання цін на овочеву продукцію в межах від 7 до 410% також носить сезонний характер та, в першу чергу, залежить від урожайності минулого року, а також умов зберігання продукції. Так, цьогоріч найбільше подорожчала капуста (410%) та цибуля (104%). Однією із вагомих причин є також те, що в області не проводиться централізована закладка овочів. Зазначеним видом діяльності займаються, в основному, індивідуальні сільськогосподарські виробники. Через несприятливі погодні умови (снігові замети), що мали місце на початку березеня, відбулась затримка у відкритті кагатів, що вплинуло на тимчасове зменшення пропозицій на ринку. Разом з тим, у березні п.р. окремі види продукції мали тенденцію до зниження, а саме: борошно на 12%, крупи – 2-14% та яйця курячі – 35%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.