ОСТАННІ НОВИНИ

Єврокомісія дасть 2 млн. євро на добудовy «Одеса-Броди» до Плоцька

|

Єврокомісія, Україна і Польща досягли домовленості про виділення Єврокомісією 2 млн. євро на проведення проектних і дослідницьких робіт, що стосуються другого етапу розвитку нафтопроводу «Одеса-Броди» – його добудування до Плоцька (Польща). Про це в п’ятницю сказав журналістам радник з політичних питань Гендиректора Єврокомісії з питань транспорту і енергетики Фаоузі Бенсарса, повідомляє кореспондент “proUA”.

.

Бенсарса відзначив, що добудування нафтопроводу є логічним продовженням попередніх домовленостей сторін в контексті енергетичної і екологічної безпеки Європи. Він також зазначив, що паралельно з розробкою плану реалізації проекту сторони будуть займатися пошуком інвесторів. За його словами, інвестуванням у проект зацікавилися зокрема Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк.

Від себе радник держсекретаря України Олександр Тодійчук додав, що сторони «завершили узгодження технічного завдання на бізнес-план розвитку нафтопроводу». «Оголошено тендер на компанію, яка розроблятиме цей проект», – сказав він. Тодійчук наголосив, що фінансувати саме будівництво нафтопроводу будуть приватні компанії, для яких державні підприємства «Укратранснафта» (Україна) і «Пшиязнь» (Польща) створять необхідні умови для функціонування. Безпосередньо ж проект буде курирувати спеціально створене для цього українсько-польське спільне підприємство «Сарматія». Тодійчук також додав, що інвестуванням в проект зацікавилася компанія ТНК-ВР.

Початок реалізації проекту Тодійчук прогнозує в наступному році. «Цього року не буде, буде в наступному році», – сказав він.

Тодійчук також відзначив, що, за попередніми оцінками, будівництво гілки нафтогону до Плоцька може коштувати 400-500 млн. євро, що включає компенсації польській стороні за використання приватних земель під будівельні роботи.

Коментуючи польську участь в проекті, заступник директора департаменту енергетичної безпеки Міністерства економіки і праці Польщі Болеслав Рей сказав, що до кінця року, тобто протягом шести місяців з дня проведення тендера, сторони мають намір уже одержати перший проект бізнес-плану реалізації проекту. Він також зазначив, що це питання буде обговорюватися в ході візиту міністра економіки Польщі в Україну в квітні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *